Ostali sportovi

Zvijezda OIimpijade ’84 u Sarajevu: Preminuo legendarni Matti Nykanen

Umro je Matti Nykanen, četverostruki olimpijski prvak u skijaškim skokovima i zvijezda Olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine.

Matti Nykanen - Seiska.fi

Prema informacijama iz Finske, Nykanen je umro u noći između nedjelje i ponedjeljka u 55. godini, javlja portal “Seiska”.

Nykanen je prvi put do vrha skijaškog svijeta došao 1982. kada je osvojio Svjetsko prvenstvo u Oslu. Godine 1984. osvojio je zlatnu olimpijsku medalju i srebro u Sarajevu, a 1988. slavio kao pobjednički olimpijski prvak u Calgaryju.

Nykanen je osvojio šest svjetskih prvenstava.

Ukupno, Nykänen je osvojio pet olimpijskih medalja u svojoj karijeri, 14 na svjetskim prvenstvima (šest zlatnih medalja). U karijeri je imao 46 pobjeda.

Nykanen je na sebe skretao pažnju sklonošću prema alkoholu, brojnim vjenčanjima i razvodima, povremenim nasilnim ispadima te neuspješnom karijerom pjevača, piše “Radio Sarajevo“.

Optužen je i za pokušaj ubistva porodičnog prijatelja i osuđen je na 26 mjeseci zatvora, a u pritvoru je bio godinu.

Pet puta je bio oženjen, ima ukupno troje djece.

Pogledajte njegov zlatni olimpijsjki skok na Igmanu 1984. godine:


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh