Ostali sportovi

Mahir Moro svjetski prvak u bench pressu: Doktor među tegovima

Mahir Moro, aktuelni svjetski prvak u bench pressu – jednoj od tri discipline powerliftinga, zadobio je tešku povredu ramena i ruke na održanom Svjetskom prvenstvu u Trnavi (Slovačka) prošlog mjeseca.

Mahir Moro - Nap.ba

Advertisements

Moro je osvojio zlatnu medalju u kategoriji 120 kg, a podigao je tegove od 230 kg. Pri pokušaju da podigne 240 kg dogodila se stravična povreda. Odmah iz Slovačke uputio se prema Sarajevu sa ostatkom bh. tima. Zahtjevnu operaciju izveo je tim njegovih kolega ortopeda u Općoj bolnici ‘Prim.dr. Abdulah Nakaš’. Moro je u avgustu ove godine postao specijalista ortopedske hirurgije i traumatologije.

Moro (krajnje desno na slici) sa kolegama i profesorima – Nap.ba

Pred njim je višemjesečni oporavak i rehabilitacija. Unatoč teškoj povredi kroz osmijeh govori da mu nedostaju treninzi. Iako napominje da su takmičenja za njega završena, ostaje uz Udruženje za razvoj sportova snage u Powerliftingu i Bench pressu. Bit će podrška novim takmičarima. Inače, Udruženje je dobilo licencu Svjetske asocijacije powerliftinga i deadlifta (WUAP) zbog velikog potencijala takmičara iz BiH. Moro već dvije godine drži svjetski rekord u kategoriji 110 kg – submaster u bench pressu.

Moro drži svjetski rekord u kategoriji 110 kg – submaster u bench pressu

Prije nego što će se ozbiljnije početi zanimati za bench press trenirao je borilačke vještine. U sportu je već 17 godina.

– U teretanu sam krenuo kako bih se udebljao. Imao sam 67 kilograma i želio sam se udebljati. Trenirao sam svakodnevno i za kratko vrijeme sam mogao dići veću težinu u odnosu na druge. Na prvo takmičenje u Vrbovec (Hrvatska) otišao sam bez ikakve posebne pripreme i pobijedio – prisjeća se Moro.

Od tog takmičenja koje je bilo u decembru 2013. godine i na kojem su bili učesnici iz zemalja regiona, medalje su se samo nizale. Godišnje je prosječno učestovao na četiri takmičenja. Kući se nikada nije vratio bez medalje. Na tri svjetska prvenstva osvojio je zlato i to u Pragu (2016), Mađarska (2017) i Trnava (2018). Dvije srebrene medalje osvojio je u Austriji 2017. i na Otvorenom prvenstvu Crne Gore 2016. godine.

Učestvovao je na takmičenjima u BiH, regionu i zemljama Evrope, dok za učešće na takmičenjima u SAD-u nema finansijskih sredstava.

– Vrlo je teško pronaći sponzore. Ovo je sport u kojem nema zarade, isključivo se radi o ljubavi i zadovoljstvu. Powerlifting i Benchpress u BiH nisu još uvijek popularizirani pa tako imamo samo nekoliko stalnih takmičara – objašnjava Moro.

On poziva sve zainteresirane koji se osjećaju spremnim ili bi se željeli ozbiljnije baviti powerliftingom da se jave Udruženju za razvoj sportova snage u Powerliftingu i Benchpressu. Tu će od iskusnih kolega dobiti prave savjete.

Za kraj otkriva da postoji želja za organiziranjem Otvorenog prvenstva u BiH naredne godine u aprilu, ali da će to zavisiti od više faktora, prenosi “Nap“.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh