Ostali sportovi

U Sarajevu klanjana dženaza Suadu Ćupini

Dženaza i ukop istaknutog i dogogodišnjeg bosanskohercegovačkog sportiste, karate trenera i sportskog radnika, nosioca ratnog priznanja ‘Zlatni ljiljan’ Suada Ćupine, koji je preminuo 18. oktobra u Sarajevu u 67-oj godini, obavljeni su danas na mezarju Alipašine džamije.

Dženaza Suadu Ćupini - Fena

Advertisements

Dženazi su prisustvovali članovi porodice Ćupine, istaknuti sportisti i kolege, predstavnici vlasti u Kantonu Sarajevo i brojne druge poznate ličnosti.

Ćupina je rođen 11. novembra 1951. godine u Mostaru. Karateom se počeo baviti 1968. godine. U tom sportu je postigao gotovo sve što je bilo moguće – od zvanja karate majstora osmi dan, do osvajanja medalja kao takmičara i kao trener, ali i velikog broja naučnih zvanja u oblasti sporta.

U bogatoj trenerskoj karijeri ostvario je vrhunske rezultate, posebno kao dugogodišnji selektor karate reprezentacije BiH, ali i trener u Univerzitetskom karate klubu Bosna iz Sarajeva.

Njegovi karatisti bili su nosioci mnogobrojnih medalja sa svjetskih i evropskih prvenstava, te drugih međunarodnih i domaćih takmičenja.

Ćupina je svoje trenersko ime počeo graditi još u bivšoj Jugoslaviji. U periodu od 1986. do 1992. godine obavljao je funkciju selektora kadetske, juniorske i ženske selekcije u borbama. Bio je doktor nauka iz oblasti sporta od 2010. godine.

Dobitnik je najvećeg ratnog priznanja – ‘Zlatni ljiljan’. Bio je član Patriotske lige Općine Mostar od aprila 1991. godine.

Rat ga je zatekao na dužnosti komandira Ratne stanice milicije, CSB Mostar. U TO stupio je 8. aprila 1992. godine. Obavljao je dužnost Komandanta bataljona, te niz dužnosti u 4. Korpusu Armije RBiH.

Učestvovao je u oslobađanju i odbrani Mostara. Za iskazanu hrabrost, sposobnost i lični doprinos u organizovanju i vođenju oružanog otpora agresoru na Republiku Bosnu i Hercegovinu, 1993. godine dodijeljeno mu je najveće ratno priznanje, značka ‘Zlatni ljiljan’.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh