Ostali sportovi

Mostar i ove godine jedna od stanica takmičenja “Red Bull Cliff Diving”

U svojoj jubilarnoj desetoj sezoni Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo imat će sedam stanica, a jedna od njih bit će i u Bosni i Hercegovini.

Red Bull Cliff Diving u Mostaru - PR/Haber.ba

Advertisements

Mostar će 8. septembra, po četvrti put, dočekati najbolje svjetske skakače i skakačice u vodu.

Sport koji kombinuje akrobatske skokove s visine do 27 metara sa brzinama koje prelaze 85 km/h vraća se svojim najklasičnijim lokacijama kako bi proslavio ovu posebnu godinu i krunisao jubilarnog prvaka i prvakinju kroz sedam stanica za muškarce i pet za žene…

Skakači i skakačice iz 12 zemalja demonstrirat će svoje akrobatsko umijeće u SAD-u, Španiji, Portugalu, Švicarskoj, Danskoj, Bosni i Hercegovini i Italiji. Muškarci će nastupiti na svih sedam, a žene na pet od tih stanica.

Sezona počinje na jezeru Possum Kingdom u Teksasu (SAD), na liticama Hell's Gate.

Domaćin drugog takmičenja je Bilbao (Španija), gdje će na mostu La Salve nastupiti samo muškarci.

Treća stanica cliff diving elitu vodi do grandioznih vulkanskih monolita usred Atlantika, do otoka São Miguel na portugalskim Azorima.

Zatim slijedi jezero Uri u Sisikonu (Švicarska), koji je ugostio prvenstvo 2009. i 2010. godine.

Peto takmičenje ove sezone je ujedno i 70. po redu u historiji Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva, a bit će održano u prijestolnici Danske, Kopenhagenu. I tu će nastupiti samo muškarci, za koje će 27 m visoka platforma biti postavljena na krov čuvene zgrade Opere u Kopenhagenu.

Konačno, pretposljednja stanica najbolje svjetske skakače i skakačice 8. septembra dovodi u našu zemlju, na Stari most u Mostaru, gdje tradicija skokova traje stoljećima.

I, na kraju, završno takmičenje sezone odigrat će se u Polignano a Mareu, na samom jugu Italije, gdje će biti krunisani novi prvak i prvakinja.

U 2018. se obilježava posebna godina u historiji ovog sporta, jer to nije samo 10. sezona Prvenstva već i peto izdanje prvenstva za žene. Uz dvije nove stalne skakačice u konkurenciji žena (Njemica Anna Bader i Bjeloruskinja Yana Nestsiarava), te Alessandrom De Roseom kao prvim Italijanom u stalnoj postavi muškaraca, borba za slavu u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu još jednom će biti izazov kojem su dorasli samo najbolji.

Kalendar “Red Bull Cliff Diving” Svjetskog prvenstva 2018. godine:

  • 2. juni – Teksas, SAD
  • 30. juni – Bilbao, Španija
  • 14. juli – São Miguel, Azori, Portugal
  • 5. august – Sisikon, Švicarska
  • 25. august – Kopenhagen, Danska
  • 8. septembar – Mostar, Bosna i Hercegovina
  • 23. septembar – Polignano a Mare, Italija

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh