Ostali sportovi

Paraolimpijski heroji: Pokrenut projekat i kampanja “Nisu mi rekli”

S ciljem stvaranja boljih uslova za sportiste s invaliditetom u BiH nedavno je pokrenut projekt i kampanja ”Nisu mi rekli”, čiji je pokretač Paraolimpijski odbor BiH s inicijatorom Azrom Atagić-Ćatović iz Sarajeva.

Kampanja "Nisu mi rekli" - Facebook

Advertisements

Cilj kampanje je promocija sporta za osobe s invaliditetom kako bi se što više djece i mladih s invaliditetom uključilo i počelo baviti sportom, te najkvalitetnijim sportašima omogućilo da predstavljaju BiH na velikim međunarodnim takmičenjima. U Bosni i Hercegovini je do sada bila najzastupljenija sjedeća odbojka, međutim, značajno je da i drugi sportovi za sportaše s invaliditetom dožive svoju ekspanziju.

“Slovenija i Hrvatska su slične projekte pokrenule prije sedam ili osam godina, te su u tim zemljama vidno unaprijeđeni uslovi za bavljenje sportom. Došla sam na ideju da zajedno s Paraolimpijskim odborom Bosne i Hercegovine pokrenemo kampanju za paraolimpijce kako bi se kroz promociju paraolimpijskih sportova došlo do boljih uslova za rad i bavljenje sportom osoba s invaliditetom i u BiH. Želim naglasiti da je kampanja realizovana zahvaljujući isključivo svesrdnoj pomoći naših sponzora koji su odvojili svoje znanje, vrijeme i resurse kako bi kampanja ugledala svjetlo dana”, kazala je Atagić-Ćatović…

Prema njenim riječima, jedan od ciljeva kampanje je osnivanje sportskih klubova za osobe s invaliditetom u kojima bi im se omogućilo treniranje i aktivno bavljenje sportom, što će dovesti do osnivanja državnih saveza na nivou Bosne i Hercegovine. Cilj je također da se dodatno obuče treneri i sportski radnici, te osigura adekvatna oprema.

“Potrebni su treneri i kvalifikovane osobe koje će trenirati s osobama s invaliditetom”, izjavila je Atagić-Ćatović, te dodaje da je u posljednje vrijeme intenzivno promovisano plivanje za djecu s invaliditetom.

U okviru kampanje predstavljeno je sedam sportista: dva plivača Ismail Zulfić i Nermin Memić, dva skijaša Jovica Goreta i Fahrudin Ćatović, jedan odbojkaš Armin Šehić, košarkašica u kolicima Biljana Nedić i bacačica kugle Dženita Klico.

“Nadamo se da će u budućnosti i predstavnici vlasti imati više sluha za ove ljude i podržati rad klubova koji okupljaju osobe s invaliditetom”, kazala je Atagić – Ćatović.

Kampanja ne bi mogla biti realizovana bez svesrdne podrške sponzora koji zaslužuju veliku zahvalnost. Jedan od sponzora je agencija Communis Sarajevo koja je uradila idejno rješenje i osmislila kampanju.

“Veoma nam je drago što smo dobili priliku učestvovati u ovako plemenitom projektu. Iskreno se nadamo se da će naši paraolimpijski sportisti steći sve potrebne uslove i biti ravnopravni s drugim takmičarima na međunarodnim događajima. To bi nas sve uistinu obradovalo”, kazala je direktorica agencije Communis, Zvezdana Žujo.

Promotivni spot napravila je ekipa BHRT-a, a besplatno štampanje plakata omogućila je “Margo štamparija”.

Medijski sponzori su: Akta.ba, BHRT, ELTA TV, Televizija Sarajevo – tvsa.ba, Federalna.ba, Hayat.ba, Tv Pink BH, RTV USK, N1 Bosna i Hercegovina, City Televizija BiH, Dnevni avaz, STAV, BH Sport Life Portal, startbih.info, SportSport.ba, Sport Centar, Zdravi portal, OLX BiH, Faktor.ba, DEPO Portal, Bljesak.info, Moja Hercegovina, Patria, Haber dnevne vijesti, Ženski portal Cure.ba, BHPUTOVANJA.ba, Nezavisne novine, PR agencija.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh