Ostali sportovi

ŠAMPION VELIKOG SRCA: Marijan Beneš primljen na neurologiju u Banjoj Luci, u posjetu mu došle bokserske legende bivše Jugoslavije

Tadija Kačar, osvajač srebrne medalje na OI u Montrealu 1976. rekao je da mu je žao povoda zbog kojeg se sreću u Banjoj Luci.

Marijan Beneš - Vecernji.hr

Advertisements

Bokserka legenda, olimpijski šampion i veliki čovjek Marijan Beneš smješten je na odjel neurologije Univerzitetskog kliničkog centra RS u Banjoj Luci, piše “Buka“…

Bokserske legende u Banja Luci – 6yka.com

Davorka Katana, specijalista neurologije, rekla je kako je Beneš primljen na UKC zbog psihomotorne usporenosti, otežane pokretljivosti i ukočenosti mišića. Poslovodstvo i osoblje UKC-a ulaže maksimalne napore da mu pruži najbolje dijagnostičke procedure.

Ona je kazala kako će Beneš boraviti na UKC još sedam dana, kada će biti odlučeno da li će biti upućen na fizikalni tretman ili će biti upućen na kućno liječenje.

Ovim povodom u posjetu su mu danas došli bokseri-šampioni iz cijele bivše Jugoslavije – dobitnici i osvajači više od 30 olimpijskih, svjetskih i evropskih medalja.

Kačar, Josipović, Vujković i ostali šampioni, došli su da podrže Beneša u jednoj od njegovih najtežih bitaka.

Klinički centar u Banjoj Luci bio je premali da primi sve boksere-šampione velikog srca.

Tadija Kačar, osvajač srebrne medalje na OI u Montrealu 1976. rekao je da mu je žao povoda zbog kojeg se sreću u Banjoj Luci.

“Beneš je takva veličina da nam nije nikakav teret da dođemo. Znamo da on to zaslužuje. Njegovo plemenito srce i duša su nešto što je izuzetno i to ga čini različitim od ostalih.

Zbog toga što je u ringu bio takav, nokauter, neprikosnoven. Na drugu stranu, njegovo srce i duša su odisali nežnošću. Kao pjesnik, kao muzičar. Sve ga je to činilo izuzetnim.

Nama nije nikakav problem da dođemo – iz Subotice, Kragujevca, sa Romanije, iz Sarajeva, Prijedora, Prnjavora…

Sama ta riječ boks, plemenita vještina, ne govori o njegovom surovom suprotstavljanju u ringu, već o našoj plemenitosti, koja nas ovako vezuje i okuplja. To je svojstveno boksu.

Kada gong označi kraj, onda sve ono što je bilo se zaboravlja. Mi smo navikli na tako nešto”, rekao je Kačar danas u Banjoj Luci.

Said Čolpa, predsjednik bokserskog saveza BiH rekao je za Beneša da je veliki šampion i ljudska gromada.

“O Marijanu Benešu je sve viđeno i sve je ispričano. Veliki šampion i ljudska gromada.

Iskoristio bih priliku da se zahvalim bokserskom klubu ‘Slavija’, svojim kolegama bokserima iz Srbije.

Mi se inače okupljamo na takmičenjima, gdje se družimo u mnogo boljim situacijama.

Život je okrutan i surov, i ponekad se okupimo u situaciji kakva je danas. Našem prijatelju i legendi želimo što brži oporavak.

Zahvaljujem se Kliničkom centru Banja Luka, jer se vidi kakvu je Marijan njegu i tretman dobio”, rekao je Čolpa.

Dragomir Vujković, osvajač bronzane medalje sa prvog šampionata svijeta u boksu 1974., kazao je kako je Marijan u Beograd došao mlad, hrabar, plemenit. Proveli su zajedno nekoliko godina.

“Marijan je bio izuzetno hrabar borac. I kao takav, osvojio je publicitet, ne samo Jugoslavije nego i okruženja. Mnogo su ga poštovali”, rekao je Vujković.

“Jednom rječju, spominjati ‘Slaviju’ bez Beneša i Beneša bez ‘Slavije’ je nemoguće, jer je ‘Slavija’ bila velika istorija, a jedan od činitelja te istorije su i Beneš kao i Anto Josipović, koji je s nama”, rekao je Milenko Tomić, predsjednik Bokserskog saveza RS: “Mi svi znamo ko je Marijan.“

Još jedan veliki banjalučki sportista, osvajač zlatne olimpijske medalje u poluteškoj kategoriji 1984. U Los Angelesu, Anton Josipović, zahvalio se svima koji su došli u Banju Luku, te osoblju i rukovodstvu UKC RS.

“Hvala bivšoj Jugoslaviji, jer sve što je nekad valjalo skupilo se ovdje danas. Čim se vidjelo koliko nas dolazi rekao sam – ovo je ovdje ono što valja”, kazao je Josipović.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh