Ostali sportovi

Fantastičan model rada – Nijemci – najuspješnija nacija u konjičkim sportovima (FOTO)

Nijemci su se, kao gotovo nijedna druga nacija, oduševili konjičkim sportom. To ima pozitivne posljedice po vrhunski sport, ali i po privredu – četveronošci skupljaju medalje i stvaraju radna mjesta.

No image - Haber.ba

Advertisements


(Foto: dw)

Njemačka je zemlja koja je zaljubljena u konje. Prema procjenama, od 60 milijuna konja i ponija na svijetu, u Njemačkoj ih je jedan milijun. Broj konja se u proteklih 40 godina u Njemačkoj učetverostručio. Konje koriste i jaše gotovo 1,7 milijuna jahača, vozača i akrobata. Njih 720.000 članovi su Njemačke jahačke organizacije (FN). FN je drugi po veličini konjički savez u svijetu.

U njemačkim jahačkim školama i najmlađi se već upoznaju s tim sportom. “Već od pete godine djeca počinju s akrobacijama”, objašnjava trenerica jahanja Andrea Rieger iz škole jahanja “Gut Ettenhausen” kraj Bonna. “Samim jahanjem djeca se počinju baviti s osam godina, jer su tad u mogućnosti tjelesno izvesti određene stvari.” Većina djece ima između osam i 15 godina.

Prvi u svijetu: u sportu, uzgoju i obuci

Ono što se odvija svakodnevno u školi jahanja na seoskom imanju “Gut Ettenhausen” i u mnogim drugim njemačkim školama jahanja na koncu ima posljedice i za vrhunski sport. Već desetljećima njemački jahači spadaju u svjetski sportski vrh.

 

“Već 100 godina mi smo najuspješnija nacija u konjičkim sportovima. I u uzgoju. Konji iz našeg uzgoja su traženi u cijelom svijetu”, kaže generalni tajnik FN-a Soenke Lauterbach. Tvrdnja, koja se može potkrijepiti i brojkama: 2010. su konji iz njemačkog uzgoja na Svjetskim konjičkim igrama osvojili 53 od 185 medalja: “Još jedna stavka je i obuka”, dodaje Lauterbach. “Obuka konja i jahača je također priznata u svijetu, zato i jesmo tako uspješni, jer imamo dobar, održiv i temeljit sistem obuke.”

Konji kao privredni faktor 

 Oduševljenje Nijemaca konjičkim sportovima ne rezultira samo mnogim medaljama. Tko voli svog konja, taj i plaća – tako glasi zlatno pravilo. Tijekom godina se oko konjičkog sporta i uzgoja konja razvila i gospodarska grana. U Njemačkoj tri do četiri konja osiguravaju jedno radno mjesto. Ukupno 300.000 ljudi u Njemačkoj na konjičkom sportu zarađuje plaću. Oko 10.000 preduzeća se bavi isključivo uslugama i proizvodima vezano za konje i jahače – na primjer, Equitana u Essenu, najveći svjetski sajam za konjički sport, okuplja više od 800 izlagača iz preko 30 zemalja.

Equitana svejtski sajam konjičkog sporta  

Ovdje se može naći sve što je potrebno da se život konja i život s konjem učine što ugodnijim i ljepšim. Pored uobičajene opreme za jahače, četki, uzda i sedla, nude se i kupuju ograde i automati za hranjenje. “Cijeli sektor konja doprinosi njemačkom bruto društvenom proizvodu s oko opet milijardi eura”, objašnjava Soenke Lauterbach i citira jednu usporedbu: “Glazbena industrija doprinosi BDP-u još s jedva dvije milijarde eura – tu se dobro vidi da konj i te kako ima značaja.” Polovicu tih pet milijardi potroše profesionalni i rekreativni jahači na svoj sport.

Manji troškovi, redovni sati jahanja

Između ostalog i na sate jahanja. “Pokušavamo održavati niske cijene, tako da bi si svatko mogao priuštiti jahanje. Ne želim praviti razliku: on ima novca, on nema novca”, kaže Andrea Rieger, ali ipak priznaje: “Ako netko želi posjedovati konja, to je jako skupo: troškovi za staju, veterinara, potkivača, itd. Sve to zna biti relativno skupo.”

 

Ali i u tom slučaju se mogu naći povoljne opcije, na primjer “doprinos jahanju”: rekreativni jahač plaća određenu svotu mjesečno svojoj staji, a zauzvrat uvijek ima pristup “svom” konju. U tom slučaju troškovi su puno manji, nego što su za posjedovanje vlastitog konja. U prosjeku se cijene kreću od 50 do 100 eura mjesečno. Prednost za vlasnika konja: on zarađuje novac, a oko ljubimca se dodatno brinu i drugi ljudi. Taj model se u Njemačkoj često koristi, on i u školi jahanja Ettenhausen doprinosi uspjehu.

Više dječaka u sedla!

Ipak – u jednoj stvari još ima prostora za napredak: premalo dječaka trenira jahanje. Pogotovo u dobnoj skupini od osam do 30 godina je jasno više jahačica nego jahača. “Dječaka je jako malo”, kaže Andrea Rieger. “Dječaci se ne osjećaju ugodno u ovoj ženskoj domeni, iako možda vole jahanje. Ali u školi su često suočeni s negativnim reakcijama: ‘Zašto ti jašeš? To je sport za djevojčice!’ I to je naravno velika šteta.”

Isto misli i Soenke Lauterbach. U drugim zemljama, na primjer u Aziji ili Južnoj Americi, jaše jednak broj muškaraca i žena: “Jahanje tamo ima više prizvuk avanturističkog, nego kod nas.” Lauterbach ima još jedan argument zašto bi dječaci nakon osnovne škole trebali nastaviti s jahanjem: “Biti s 14 ili 15 godina jedini dječak u staji među pet ili šest djevojaka – to je odlično.”

(dw)


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh