Ostali sportovi

Sarajevo i Istočno Sarajevu zajedno u organizaciji Evropskog omladinskog olimpijskog festivala

U toku pripreme za EYOF 2019. U organizaciji od danas pomažu i studenti.

Advertisements

Malo koja saradnja plijeni pažnju šire javnosti kao saradnja Univerziteta u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Predstavnici ovih dvaju institucija prestižnih institucija potpisali su Sporazum o uspostavljanju saradnje između dva univerziteta i angažmana studenata na projektu EYOF 2019.

Ovim sporazumom se okvirno definišu obaveze dvaju univerziteta za najveći sportski događaj u BiH.

“To je događaj koji zasigurno BiH i Sarajevu treba vratiti sjaj olimpijskog grada. Od danas su dva grada i dva univerziteta ujedinjena zbog zajedničke ideje, a to je sport i manifestacija mladosti, koju nam je povjerio ovaj dio svijeta. Želimo dati svoj doprinos organizaciji EYOF-a na način da svi resursi i kapaciteti dvaju univerziteta budu u funkciji uspješne organizcaije ovog najznačajnijeg događaja”, izjavio je rektor sarajevskog Univerziteta Rifat Škrijelj.

Ovaj projekat ujedinjenja mladih u BiH podržali su i gradonačelnisi Sarajeva i Istočnog Sarajeva, Abdulah Skaka i Nenad Vuković. Skaka je to prilikom istakao da je potpisivanje ovog ugovora dokaz sa su mladi, sport i obrazovanje bh. budućnost, a istakao je nadu da će tako i ostati.

“Projekat EYOF bi nas trebao vratiti na svjetsku scenu organizacije velikih takmičenja u zimskim sportovima. Već duže vrijeme vodimo intenzivne aktivnosti, kako u oba ova grada, tako i u preduzeću EYOF, koje smo mi zajednički osnovali. U sklopu svih aktivnosti došli smo do trenutka da potpišemo sporazum o saradnji između dva grada i dva univerziteta, koji prvenstveno treba osigurati veliki broj volontera, koji su neophodni za organizaciju velikih takmičenja”, izjavio je načelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković.

Haber.ba” ističe da će studenti ovih univerziteta imati priliku steći volontersko iskustvo, te proći obuku u obavljanju stručne prakse, u svrhu kvalitetne organizacije najvećeg sportskog događaju u Sarajevu nakon Olimpijskih igara 1984. godine.

Haber.ba” podsjeća da je EYOF Evropski omladinski olimpijski festival kojem će 2019. godine BiH biti domaćin. To je omladinska varijanta zimskih olimpijskih igara.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh