Ostali sportovi

U kakvoj to zemlji živimo: Dječak na sudu zbog sedžde

Karim i Mustafa Hebib ovih dana dokazuju da nisu nikakvi nacionalisti. Nesvakidašnji proces vodi se pred Općinskim sudom u Sarajevu.

Advertisements

Najtrofejniji mladi bh. džudista i njegov otac i trener kažnjeni su jer je Mustafa (14) pao na sedždu (pomolio se Bogu) nakon osvojenog trofeja u Bihaću, u aprilu ove godine. Srčana proslava mladog džudiste zasmetala je čelnim ljudima Džudo sveza BiH, piše “Saff“…

Hebibi su privremeno suspendovani sa sportskih takmičenja. Mustafa je kažnjen zbog ispoljavanja vjerskih osjećanja, a Karimu zamjeraju što Mustafu nije sankcionisao. Odgovornost prema Mustafi ima i kao trener i kao otac. Mlađi Hebib kažnjen je zabranom takmičenja u cijeloj 2017. godini. Karim je kažnjen prvo sa dvije, a onda sa tri godine zabrane treniranja. Sportske sale mora zaobilaziti u širokom luku!?

To za sportistu znači i kraj profesionalne karijere. Za dječaka postaje problem da izađe nakraj sa vlastitim osjećanjima.

Jer, poseban problem je što se ovakvi nevjerovatni progoni rade nad jednim tinejdžerom ili koji, čak, još nije napustio ni dječačko doba. Kakvog uopće smisla ima ovakav odnos prema biću koje tek počinje da sazrijeva? U svakoj civiliziranoj zemlji se ne može dogoditi kažnjavanje nekoga ko ispoljava osnovna vjerska osjećanja. U ovom slučaju radost zbog pobjede je bila pomiješana sa zahvalnošću Bogu. Koliko smo to puta gledali na svim televizijama i u svim sportovima? Onaj kome je to problem ovdje u BiH, ima ozbiljan problem sa sobom. Onaj ko bi u svakoj civliziranoj zemlji kažnjavao za takve postupke, trpio bi vrlo ozbiljne posljedice. Slučaj sina i oca Hebiba ponajviše govori o onima koji kažnjavaju.

Zapisnik Disciplinske komisije Džudo saveza dostavljen je Federalnoj upravi policije i MUP-u RS. Kao da su Hebibi najveća nacionalna opasnost u zemlji. Pod nedavnim pritiskom iz susjedne Hrvatske, ne bi čudilo da ih proglase i teroristima.

Odluka Saveza šokirala je javnost, premda nju teško šta može šokirati.

Dok zbunjeni dječak pokušava dokazati na šta je mislio tog za njega nesretnog dana u Bihaću, predsjedniku Džudo saveza BiH Branislavu Crnogorcu spočitavaju niz afera. A baš se i ne trudi da u javnosti pokaže čist obraz.

Optužbe oponenata i novinara tužilaštva ne provjeravaju. Novinari su uradili svoj dio posla. Tužilaštvo šuti.

Smatra se da je Crnogorac apsolutni gospodar sporta u BiH. Jedan od najtrofejnijih džudo trenera, nekada džudista koji je imao vrhunsku karijeru. Danas, nažalost, čini neke stvari kojima ružno prekriva sve što je dao sportu u Bosni i Hercegovini, piše nap.ba. Prije svega obnaša nejverovano brojne funkcije. Crnogorac je predsjednik Džudo saveza BiH, najistureniji je čovjek Sportskog saveza u BiH, profesor je na sarajevskom Fakultetu za sport i tjelesni odgoj i Edukacijskom fakultetu u Travniku. Od prošle godine savjetnik je za obrazovanje ministra unutrašnjih poslova.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh