Ostali sportovi

Od Viktorijinih vodopada do Starog mosta

Orlando Duque i Jonathan Paredes, dvojica od najboljih svjetskih skakača u vodu, posjetili su Afriku kako bi skakali na veličanstvenim Viktorijinim vodopadima, najvećim vodopadima na svijetu. Obojica su dobro poznata našoj publici, a 24. septembra na Starom mostu u Mostaru ponovo ćemo moći gledati njihove bravurozne skokove na takmičenju Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva.

Jonathan Paredes i Orlando Duque - Haber

Viktorijini vodopadi na granici Zambije i Zimbabvea, sa visinom od 108 i širinom od 1.708 metara, najveći su vodopadi na svijetu (za ilustraciju, dvostruko su viši od Nijagarinih). Afrikanci ih zovu Mosi-oa-Tunya ili „Dim koji grmi“, po oblaku vodene prašine koji se izdiže i do 800 metara u visinu.

Upravo tamo su se zaputili Orlando Duque i Jonathan Paredes, vrhunski svjetski cliff diveri, kako bi testirali granice svojih mogućnosti i skočili sa 30 metara visoke litice na ovim grandioznim vodopadima. Kao da sam skok s te visine nije dovoljno rizičan, ispod ih čeka moćna i opasna rijeka Zambezi. Paredes nikada ranije nije skakao s te visine, a skoro već deceniju nije ni sam Duque.

I Orlando i Jonathan imaju posebnu vezu s Mostarom: Orlando redovno dolazi na Neretvu i Stari most, i miljenik je mostarske publike; dok je Jonathan, koji je velika nada cliff divinga, svoju prvu i za sada jedinu pobjedu u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu ostvario upravo u Mostaru prošle godine.

Naša publika će 24. septembra ove godine imati priliku da gleda obojicu kako izvode spektakularne akrobacije sa Starog mosta u Mostaru, kada Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo po drugi put bude gostovalo u gradu na Neretvi.

Do tada, uživajte u videu sa njihovim skokovima na Viktorijinim vodopadima.

Na Red Bull TV možete pogledati cijeli 45-minutni dokumentarac „The Smoke That Thunders” („Dim koji grmi”), koji prati afričku pustolovinu dvojice skakača.

Pogledajte VIDEO.

 


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh