Košarka

Jokić opet ispisao NBA historiju, ovaj put uz pomoć saigrača

Srbijanski centar nastavio nevjerovatni niz u pohodu na treću uzastopnu titulu MVP-a

Nikola Jokić nastavio je svoj nevjerovatni niz u pohodu na treću uzastopnu titulu MVP-a NBA lige.

U pobjedi Denver Nagetsa nad Atlanta Hoksima (128:108) produžio je niz utakmica s tripl-dablom na tri, a sa saigračem Džamalom Marejom (Jamal Murray) ostvario je historijski doseg.

Srbijanski centar i kanadski bek postali su tek treći par saigrača u kojem je u tri uzastopne pobjede jedan postigao 30 ili više poena, a drugi tripl-dabl. To je prije uspjelo samo Polu Džordžu (Paul George) i Raselu Vestbruku (Russell Westbrook) u Oklahoma Siti Tanderu 2019. te Viltu Čemberlejnu (Wilt Chamberlain i Tomu Goli u Filadelfija Voriorsima 1960. Nijedan par nije to učinio četiri puta zaredom.

Marej je ovaj put zabio 41 poen, a Jokić 14 uz 18 skokova i 10 asistencija.

Srbijanskom centru to je treći uzastopni tripl-dabl, deveti u posljednjih 11 utakmica, 18. u sezoni i 94. u NBA karijeri. Izvjesno je da će do kraja sezone postati šesti igrač u historiji i sa 100 trostruko-dvoznamenkastih učinaka.

Trenutno je Jokić na prosjecima od 24.8 poena, 11.3 skoka i 10.1 asistencije te je na putu da postane tek treći igrač koji će sezonu završiti s tripl-dabl prosjekom, nakon Oskara Robertsona (Oscar Robertson) 1961./1962. i Rasela Vestbruka, koji je to učinio četiri puta.

Bude li izabran za MVP-a treći put zaredom, a sve vodi prema tome, Jokić će postati tek četvrti igrač u NBA historiji s takvim nizom, nakon Bila Rasela (Bill Russell), Vilta Čemberlejna i Lerija Birda (Larry).

Nagetsima je pobjeda nad Hoksima bila treća uzastopna, kojom su se učvrstili na vrhu Zapada, ali i izjednačili s Boston Seltiksima na omjeru 37-16 kao najbolja momčad cijele lige.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh