Košarka

FIBA žestoko kaznila Rusiju i Bjelorusiju, od toga je profitirala i Srbija

Krovna kuća svjetske košarke (FIBA) zvanično je eliminisala Rusiju i Bjelorusiju iz svih takmičenja pod njenom ingerencijom.

FIBA - Twitter

Izvršni odbor FIBA-e potvrdio je odluku koju je Centralni odbor donio 25. marta ove godine zbog vojne invazije na Ukrajinu, piše Klix.

Donesena je odluka da se svim ruskim timovima i zvaničnicima ne dozvoli učešće na košarkaškim i 3×3 takmičenjima.

Izvršni odbor FIBA-e odlučio je da se takmičenja pod njenim okriljem ne igraju u Rusiji i Bjelorusiji do daljnjeg, te su svi klubovi iz ovih zemalja izbačeni iz FIBA takmičenja.

Muške reprezentacije Rusije i Bjelorusije izbačene su iz kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023. godine i njihovo mjesto neće zauzeti nijedna druga selekcija.

Ženska košarkaška reprezentacija Rusije izbačena je sa Svjetskog prvenstva 2022. godine, a umjesto nje ubačena je selekcija Portorika. Na tom prvenstvu nastupit će i Bosna i Hercegovina.

Profitirala je i reprezentacija Srbije. Ženska U-17 reprezentacija ove zemlje učestvovat će umjesto Rusije na FIBA U-17 Svjetskom prvenstvu za žene koje se igra u Mađarskoj od 9. do 17. jula.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh