Košarka

“Zmajice” u subotu igraju protiv Švedske, kakve su nam šanse za plasman na Svjetsko prvenstvo

Šveđanke prepreka naših košarkašica na putu ka kvalifikacijama za SP

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine zaustavljena je u četvrtfinalu Eurobasketa. Bolja od naše ekipe bila je superjaka selekcija Francuske (80:67). Međutim, “Zmajice” nisu završile sa svojim nastupima. U subotu ih očekuje duel protiv Švedske, koji je našoj reprezentaciji bitan za plasman na Svjetsko prvenstvo naredne godine.

Termin utakmice sa Šveđankama će biti određen naknadno, a u slučaju pobjede naša selekcija bi obezbijedila plasman u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje će se igrati u Australiji naredne godine.

Šveđanke su na ovom prvenstvu bile smještene u grupu grupu A zajedno sa Bjelorusijom, Španijom i Slovačkom, a završile su kao trećeplasirane zahvaljujući trijumfu nad slabašnim Slovakinjama (74:57). U prvoj rundi nokaut faze pobijedile su Italiju sa 64:46, a odličnu partiju pružila je Frida Elderbrink koja je ubacila 22 poena.

Kobne su im bile bjeloruske košarkašice koje su ih prvo pobijedile u grupi (78:54), a onda su ih u četvrtfinalu savladale rezultatom 58:46. I u toj utakmici najbolji pojedinac švedskog tima bila je Frida Elderbrink sa 11 poena, a dodala je i devet skokova i šest asistencija.

Frida Elderbrink igra na poziciji plejmejkera, a pored švedskog državnog tima igra i za San Antonio Stars u WNBA ligi. Elderbrink je bila najefikasnija švedska košarkašica na četiri od pet utakmica i sigurno da će predstavljati najveću opasnost po našu selekciju. Prosječno na ovom Eurobasketu ubacuje 14.2 poena, te upisuje 5.6 asistencija po meču.

Podsjećamo, u kvalifikacijama učestvovat će 12 reprezentacija koje su zauzele najbolje plasmane na kontinentalnim prvenstvima. Tako će igrati najboljih šest selekcija iz Evrope, četiri iz Amerike, četiri iz Azije, te dvije iz Afrike. Ekipe će u kvalifikacijama biti podijeljene u četiri grupe, a plasman na Svjetsko prvenstvo obezbijedit će po tri najbolja tima grupa, prenosi sport avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh