Košarka

Spektakl u Orlandu može početi: Večeras se vraća NBA liga, Nurkić i Musa ponovo u akciji

U posebnom kompleksu Disney Worlda u Orlandu večeras se nastavlja najjača košarkaška liga svijeta – NBA, koja je u martu zbog pandemije koronavirusa prisilno prekinuta.

NBA - Sport1.ba

Virus koji je zaustavio apsolutno čitav svijet sredinom marta pojavio se i među NBA igračima, odnosno kod igrača Utah Jazza Rudyja Goberta, nakon čega su čelnici lige odlučili suspendovati takmičenje do daljnjeg, odnosno dok se situacija barem malo ne smiri.

Kako se virus nastavio ubrazno širiti, vodstvo NBA lige pronašlo je jedan potpuno novi način na koji će završiti sezonu. Oni su nakon brojnih analiza i raznih prijedloga odlučili da timovi koji nemaju nikakve šanse za play-off ne rizikuju povrede igrača, odnosno da su završili sezonu te su kreirali novi format od 22 tima koja će odigrati po osam utakmica i nakon toga će biti odlučeno ko će igrati u play-offu.

Koje ekipe nastavljaju takmičenje?

Ekipe koje će igrati u novom formatu NBA lige su: Boston, Brooklyn, Dallas, Denver, Houston, Indiana, LA Clippersi, LA Lakersi, Memphis, Miami, Milwaukee, New Orleans, Oklahoma, Orlando, Philadelphia, Phoenix, Portland, Sacramento, San Antonio, Toronto, Utah i Washington.

Iz Zapadne konferencije će biti 13 timova, dok će iz Istočne konferencije igrati devet timova. Razlog za takvu odluku je što na zapadu čak pet timova ima šansu da se domogne play-offa, a na istoku samo Washington, što daje broj od 13 timova sa zapada i devet s istoka, odnosno ukupno 22 tima.

Ono što je za čelnike NBA lige najvažnije jeste činjenica da u posljednjem krugu testiranja nije bio nijedan igrač pozitivan na koronavirus, a testirano je ukupno 344 košarkaša. Jasno, utakmice će se igrati bez prisustva publike, igrat će se u tri različite dvorane u sklopu kompleksa, a direktan prijenos najjače košarkaške lige svijeta emitovat će se u čak 215 zemalja.

U noći sa četvrtka na petak su na programu prve dvije utakmice u kojima se sastaju Utah i New Orelans te LA Clippersi i LA Lakersi, dok se u petak igraju mečevi: Brooklyn – Orlando, Portland – Memphis, Washington – Phoenix, Milwaukee – Boston, San Antonio – Sacramento i Dallas Houston.

Ljubiteljima ovog sporta u BiH svakako će najzanimljivije biti utakmice Portland Trail Blazersa za koje nastupa naš najbolji košarkaš Jusuf Nurkić koji se nakon više od godinu pauze zbog loma lijeve noge vratio na teren, a prema onome što je pokazao u pripremnim utakmicama, sigurno će biti veliko pojačanje za svoj tim.

Njegov Portland koji je trenutno deveti u Zapadnoj konferenciji očekuje težak zadatak da se plasiraju u play-off, a oni nakon 66 odigranih utakmica imaju 29 pobjeda, tri manje od Memphisa koji je na osmoj poziciji i odigrao je 65 utakmica u dosadašnjem toku prvenstva. Ništa veće šanse nemaju ni New Orleans koji je deseti sa 28 pobjeda iz 64 utakmice, Sacramento s istim omjerom, San Antonio sa 27 pobjeda iz 63 odigrana meča te Phoenix koji je na 13. poziciji sa 26 pobjeda iz 65 odigranih mečeva.

Osma pozicija nije nedostižna

Ipak, ova situacija za ekipe koje trenutno nisu među osam najboljih i nije toliko nedostižna jer je vodstvo lige odlučilo da, ukoliko se desi da deveta ekipa u jednoj konferenciji nakon završetka ligaškog dijela ima četiri ili manje utakmica zaostatka za osmom pozicijom, onda će se igrati jedna utakmica između tih timova i pobjednik će ići u play-off.

Što se tiče Istočne konferencije, jedini tim koji nije među osam najboljih, a koji ima šanse da se nada play-offu je Washington koji nakon 64 utakmice ima 24 pobjede, šest manje od Orlanda koji je na osmoj poziciji i koji ima 30 pobjeda iz 65 odigranih mečeva. Zanimljivo će biti vidjeti i kakvu minutažu će dobiti najperspektivniji bh. košarkaš Džanan Musa, član Brooklyna koji je na sedmoj poziciji u Istočnoj konferenciji.

Što se tiče borbe za titulu prvaka, jasno je da su najveći favoriti LA Lakersi, LA Clippersi i Houston iz Zapadne konferencije te Milwaukee, Boston i Philadelphia iz Istočne konferencije. Planirano je da play-off počne 17. augusta, a finalna serija 30. septembra.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh