Košarka

PRVENSTVO BiH (IPAK) NIJE PREKINUTO: Komesar poslao dopis klubovima

Komesar za takmičenje košarkaškog prvenstva Bosne i Hercegovine Siniša Jakovljević poslao je obavještenje klubovima u kojima je naveo da takmičenje nije prekinuto, uprkos dopisu koji je poslao generalni sekretar Amer Čolan i koje je kancelarija objavila na sajtu.

Kosarka - Brzevijesti.ba

Komesar je naveo da je prema propozicijama prvenstva on nadležan za vođenje prvenstva, te da je odgovoran organu koji ga je imenovao, a to je Upravni odbor KS BiH.

Jakovljević u pismu klubovima ističe:

“Propozicije takmičenja ni u jednom svom članu ne govore niti određuju bilo kakvu nadležnost Kancelariji KS BiH niti generalnom sekretaru nad vođenjem takmičenja. Za vođenje je odgovoran Komesar. UO KS BiH je jedini organ koji može donijeti odluku o prekidu prvenstva. To pravo nije dato niti Komesaru niti generalnom sekretaru”, navodi se u saopštenju.

Jakovljević zatim navodi hronologiju problema koji ima sa generalnim sekretarom KS BIH.

“U kontekstu problema koji su nastali u vezi sa zakazivanjem termina utakmice KK Igokea – KK Spars RealWay, koristio sam ovlaštenja navedena u Čl. 5. propozicija. G. Čolan intenzivno se miješao u moj rad u vezi navedene utakmice, vršeći pritisak da otkažem utakmicu. Nakon što na to nisam pristao jer nemam utemeljenje u Propozicijama niti Kalendaru takmičenja, donio sam odluke o kojima su svi učesnici istovremeno bili upoznati putem Biltena i Nominacija. Dok se nije pojavio problem sa neprihvatanjem termina za odigravanje navedene utakmice od strane KK Spars RealWay, g. Čolan se nije uključivao u moje obaveze. U međuvremenu, zbog pritisaka koji je na mene i dalje vršio g. Čolan, zatražio sam tumačenje Čl. 5. Propozicija od UO KS BiH, koristeći instrument koji je predviđen u Čl. 69. Propozicija. Takođe, budući da mi je g. Čolan stavio na uvid Odluku 651/19 od 27.8.2019. od UO KS BiH 13.1.2020. sam zatražio sam tumačenje i tog dokumenta i njegovu povezanost sa mojim obavezama i odgovornostima u vođenju takmičenja. Budući da se radi o vrlo kratkom vremenu, nije bilo realno da takvo tumačenje iz UO KS BiH stigne do ovog trenutka”, dodao je komesar, prenosi “SrpskaInfo“.

Jakovljević ističe da nije izvršio bilo kakvu povredu Propozicija, te da nije dobio nikakvu odluku Upravnog odbora KS BIH pa ističe da na osnovu toga prvenstvo nije prekinuto i da njegove odluke ostaju na snazi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh