Košarka

Torontu historijska titula za kraj dominacije Warriorsa

Košarkaši Toronta prvi put u historiji postali su šampioni najjače lige svijeta. Raptorsi su u šestoj utakmici velikog finala pobijedili dvostrukog uzastopnog prvaka Golden State u Oracle areni 114:100 i ukupnim rezultatom 4-2 došli do prvog pehara u 24 godine dugoj historiji franšize.

Fred Vanvlit - Ezra Shaw

Za najkorisnijeg igrača finalne serije drugi put u karijeri proglašen je Kawhi Leonard. Prethodno je MVP bio 2014. u dresu San Antonija, piše “N1“.

Toronto je ujedno postao i prvi tim iz Kanade koji je došao do šampionskog prstena, ali i prva ekipa koja je u finalu tri puta u gostima uspjela da savlada aktuelnog šampiona lige.

Gostima je u šestom meču na ruku išla i vjerovatno teža povreda Klayja Thompsona u finišu treće četvrtine, koji je nešto kasnije dvoranu napustio uz pomoć štaka. Warriorsi nisu mogli da računaju ni na Kevina Duranta, koji će zbog operacije ahilove tetive vjerovatno propustiti cijelu sljedeću sezonu.

U posljednjoj NBA utakmici u Oracle areni (Warriorsi se sele u dvoranu u San Franciscu) Toronto je najvećih 9 poena viška imao na startu (0:9), što dovoljno govori koliko je uzbudljivo bilo u Kaliforniji.

Raptorse je u prvom poluvremenu predvodio sjajni Kyle Lowry, dok je u nastavku utakmice, pogotovo u posljednjoj četvrtini, odgovornost preuzeo ‘čovjek iz senke’ Fred VanVleet i gotovo bez greške poveo svoj tim do historijskog uspjeha.

Gosti iz Kanade su kao i u prethodnom meču i u Oracle areni mogli da prokockaju značajnu prednost u finišu, ali je sreća ovoga puta bila na njihovoj strani. Raptorsi su na minut i 55 sekundi prije kraja vodili 108:102, Warriorsi su se vratili i čak su imali napad za pobjedu. Napad je, naravno, bio za Stepha Curryja, ali odlični strijelac nije bio precizan.

Tačku na nevjerovatnu sezonu tima Nicka Nursea, čovjeka kome je ovo bila prva samostalna sezona u NBA i čovjeka koji je godinama radio u engleskoj košarci, stavio je Leonard da penala za veliko slavlje malobrojnih navijača Toronta u dvorani.

Kyle Lowry je bio odličan sa 26 poena (4/7 za tri), uz 7 skokova i 10 asistencija, isti broj poena imao je i Pascal Siakam, uz 10 skokova, VanVleet je dodao 22 (5/11 za tri), baš kao i Leonard (7/16 iz igre, 1/5 za tri).

Kod Warriorsa, koji nisu uspjeli četvrti put u posljednjih pet sezona da osvoje titulu, Thompson je do povrede postigao 30 poena (4/6 za tri), Andre Iguodala je zabilježio 22, Curry 21 (3/11 za tri), a Draymond Green 11, uz 19 skokova i 13 asistencija.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh