Košarka

Aleksandra iz Trebinja se pokrila kako bi igrala košarku: “Ovdje nema noćnih izlazaka, alkohola, diskoteka, a o drogi da i ne pričamo!”

Aleksandra Begenišić je 27-godišnja košarkašica iz Trebinja, koja je zahvaljujući ovom sportu živjela u mnogim evropskim državama, poput Grčke, Turske, Švedske i Španije. Košarka je odvela i u Perzijski zaljev, u Iran, gdje je provela dvije godine. Igrala je za klub Bandar Abas iz istoimenog grada.

Aleksandra Begenišić / Iran - Avaz

Aleksandru smo zatekli u rodnom Trebinju, gdje trenira s ličnim trenerom i bira mjesto gdje će igrati iduću sezonu.

Advertisements

Dobro plaćena

“Još se nisam odlučila gdje ću. Već mi se otvaraju neke nove mogućnosti, a imam ponudu i da nastavim u Španiji, gdje sam igrala proteklu sezonu”, kaže Aleksandra, piše “Avaz“…

Dodaje da se košarka u Evropi ne može porediti s onom koja u Iranu.

“Evropska košarka najviši je nivo košarke. Što se tiče azijske, nisu oni sada nešto nadareni s tehničke strane. Međutim, ja sam prihvatila ponudu i otišla u Iran, jer volim da upoznam i druge kulture i druge narode. Prvo je bilo iz znatiželje, a onda zbog košarke i finansijskih razloga, jer sam tamo bila zaista dobro plaćena, bolje nego u Evropi.”

Kada je krenula, kako objašnjava, ipak je imala dozu straha, a i roditelji su se brinuli kako će se snaći.

Policija na zabavi

“Što se tiče igre, igrale smo pokrivene. Mora da se nose trenirka, dugi rukavi, a kada su važnije utakmice, recimo plej of, mora da se nosi i hidžab. Prve godine, pogotovo u početku, bilo mi je naporno, dok mi je već druge godine postalo normalno”, prisjeća se Aleksandra početaka života u Iranu i dodaje da je ulazak na utakmicu, odnosno posmatranje ženske košarke, dozvoljen samo ženama i djeci, a da je isti slučaj i s muškim ekipama, koje s tribina mogu pratiti samo muškarci.

Kaže da su u Iranu žene i muškarci bukvalno odvojeni u svim prilikama, u školama, restoranima, sportu.

“U Iranu nema noćnih izlazaka, alkohola, diskoteka, a o drogi da i ne pričamo. Nema Facebooka, društvenih mreža. Internet je toliko loš da teško radi i Viber, a filmovi, YouTube i ostalo ne može ni da se otvori. Sve su nekako kućne varijante. Ali, i na takvom druženju imala sam neprijatno iskustvo. Upala je policija i morali smo da bježimo, jer ako te tamo policija zatekne na zabavi, svi idu u zatvor i to je tamo normalno”, ističe Aleksandra.

Uprkos svemu, potcrtava da joj je Iran najbolja destinacija do sada, mada joj nije prijala hrana. Smršavila je sedam kilograma za sezonu.

“Vazduh je suh, jedva može da se diše. Ti neki zdravstveni razlozi bili su presudni da ne potpišem i treću godinu u Iranu, iako bih se sada rado vratila. Uprkos svemu, to su mi bile dvije najbolje sezone u životu. Iako je to neobično, ali stvarno je tako. Ali, ako ne profesionalno, sigurno ću otići u posjetu mojim saigračicama, jer sam sa svima i danas u kontaktu i iz Irana nosim lijepa sjećanja”, zaključila je Aleksandra.

O strancima vode računa

“Iz Irana sam donijela dosta novca, jer tamo su se zaista brinuli o meni i sve mi kupovali, od telefona do odjeće i hrane. Svaki ugovor oni ispoštuju i uredno sve isplate na kraju sezone. O igračima, posebno strancima, mnogo vode računa. Da u ponoć poželite voće, oni će vam donijeti”, kaže Begenišić.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh