Fudbal

NOGOMETNI SVIJET JE ODUŠEVLJEN: Pogledajte kako su svjetski mediji i legendarni igrači doživjeli sinoćnji nastup Edina Džeke u polufinalu Lige prvaka

Zvuči pomalo nevjerovatno da su i Džeko i Modrić svoje golove postigli sa danom kada su navršili 37 godina i 54 dana života.

Edin Džeko - twitter

Inter je sinoć u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka u velikom gradskom derbiju savladao Milan sa 2:0. Jedan od junaka utakmice bio je naš Edin Džeko koji je uspio da se upiše u listu strijelaca, piše Slobodna Bosna.

Za Edina Džeku ovo je bio četvrti pogodak u Ligi prvaka ove sezone, nakon što je tri u grupnoj fazi postigao protiv Victorije Plzen.

Prekrasnim golom u 8. minuti utakmice, Džeko je izazvao oduševljenje ljubitelja nogometa širom svijeta, a brojni sportski mediji, bivši nogometaši i nogometni analitičari su sinoć izrazili divljenje prema kapitenu reprezentacije BiH.

Dio nogometne elite

Pažljivi nogometni statističari su odmah primjetili da se Džeko večerašnjim golom svrstao među pravu nogometnu elitu – sedam igrača koji su postigli 20 i više golova nakon što su napunili 30 godina života. Pored Džeke tu su Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Robert Lewandowski, Karim Benzema, Zlatan Ibrahimović i Didier Drogba.

Statističari britanskog BT Sporta su primjetili da je okršaj sa Milanovim bio treći nastup Edina Džeke u polufinalima Lige prvaka, a na svakoj od tih utakmica je postigao gol.

Osim navedenog, Džeko je sinoćnjim golom stao rame uz rame sa hrvatskom nogometnom legendom Lukom Modrićem kao najstariji strijelac u ovogodišnjem izdanju Lige prvaka.

Zvuči pomalo nevjerovatno da su i Džeko i Modrić svoje golove postigli sa danom kada su navršili 37 godina i 54 dana života.

Zanimljiva je i činjenica da su u večerašnjoj utakmici po prvi put u historiji Lige prvaka golove postigla dva igrača koja su napunila 34 godine – 34-godišnji Henrikh Mkhitaryan i 37-godišnji Edin Džeko.

Druge zanimljive činjenice

Kapiten naše reprezentacije je sinoćnjim golom postao 11. igrač koji je u polufinalu postizao pogotke za dva različita tima.

Osim njega, to su uradili njegov uzor Andriy Shevchenko, zatim Cocu, Ronaldo, Lewandowski, Morientes, Dieter Muller, Park Ji-Sung, Savićević, Fernando Torres i Zidane.

Golom Milanu, Džeko je također postao drugi najstariji strijelac gola u polufinalu Lige prvaka ikada. Jedini stariji od njega, koji je pogodio u polufinalu elitnog takmičenja, bio je Ryan Giggs.

Giggs je postigao gol u polufinalu Lige prvaka 2011. godine, u kojem je Manchester United razbio Schalke s ukupnih 6:1. Giggs je tada imao 37 godina i 148 dana.

Pohvale legendarnih nogometaša

Za večerašnji nastup Džeko je dobio i brojne pohvale mnogih legendarnih engleskih igrača ali i svojih bivših saigrača.

“Ima 37 godina a igra kao da mu je 27”, konstatovao je nakon utakmice voditelj BT Sporta kojem su društvo u studiju pravili Owen Hargreaves, Steven Gerrard i Peter Crouch.

“Izgleda sjajno, izgleda fokusirano i spremno. Oduvijek je bio sjajan strijelac sa slabijom lijevom nogom. On je perfektan centralni napadač”, dodao je Hargreaves.

“Trener je imao pravo što ga je izabrao ispred Lukakua. Kada imate igrača takvih kvaliteta da zadržih loptu i omogući suigračima da krenu naprijed, to stvara odličan balans u timu”, dodao je Gerrard.

I na američkom CBS se nakon utakmice razgovaralo o Interovom heroju. Njegov bivši saigrač Micah Richards iz Manchester Cityja govorio je biranim riječima o Džeki.

“On je briljantan. On je najpristojniji čovjek ikada. On je radoholičar. Kada ljudi govore o Manchester Cityju, svi spominju Aguera, Balotellija, Teveza, ali je Džeko uvijek bio ‘druga violina’. Sjećate li se velike posljednje utakmice u sezoni. Aguero je postigao posljednji gol, ali je Džeko prije njega postigao jednako važan gol. Otišao je u Romu, rekli su da je ‘gotov’, i tamo je postigao mnogo golova, a i dalje to čini u Interu”, istakao je Richard.

Zanimljiv dijalog vodili su i autori podcasta taklSPORT, bivši nogometaši Jamie O’Hara i Jason Cundy.

Cundy, defanzivac koji je u karijeri igrao za Chelsea, Tottenham i nekoliko drugih engleskih klubova, je istakao da je Džeko jedan od najpotcjenjenijih igrača u svojoj generaciji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh