Fudbal

UEFA se sprema za kažnjavanje Juventusa: Mogli bi biti izbačeni iz Evrope

Krovna organizacija evropskog fudbala vrši odvojenu istragu i rezultat bi mogao biti poguban za torinskog giganta

Krovna asocijacija evropskog fudbala (UEFA) sprema se na izbacivanje Juventusa iz svih evropskih takmičenja, javljaju italijanski mediji.

Gazzetta dello Sport donosi informaciju kako UEFA vrši odvojenu istragu od procesa u Italiji zbog finansijskih malverzacija.

Prihvaćena žalba
Sportsko garantno vijeće Italijanskog nacionalnog olimpijskog komiteta (CONI) nedavno je prihvatilo žalbu Juventusa na kaznu od 15 poena koju je prethodno izrekao Apelacioni sud fudbalskog saveza (FIGC) i torinskom gigantu je vratio oduzete bodove.

Juventus je bio optužen da je tokom 2019., 2020. i 2021. igrače plaćao „ispod stola“, a da su to pogotovo iskorištavali za vrijeme koronavirusa. Oni su, prema optužbi, dogovarali s igračima da će igračima plaće biti smanjene u knjigama, a da će im ostatak dati naknadno.

Novi problemi
Ipak, UEFA je provela sopstvenu istragu o finansijama Juventusa, te je dobila veliki broj dokumenata od Javnog tužilaštva Torina.

UEFA bi mogla izbaciti Juventus iz evropskih takmičenja za narednu sezonu zbog kršenja finansijskog fer-pleja, javlja italijanska “Gazzetta”.

UEFA će dati vremena Italijanima da završe proces do jula jer već u avgustu mora imati imena svih ekipa koje su se kvalifikovale za učešće u evropskim takmičenjima, ali čak i ako italijansko pravosuđe donese odluku u korist Juventusa, „Stara dama“ bi mogla biti kažnjena, a to nije nemoguć scenarij, prenosi “Gazzetta”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh