Fudbal

Petev: Svjetsko prvenstvo u Kataru bit će veliki događaj

Do početka Svjetskog prvenstva u nogometu Katar 2022., prvog koje će se igrati u arapskom svijetu, odnosno na Bliskom istoku uopće, ostala su još tačno 24 dana.

Ivaylo Petev - SCsport.ba

Sve utakmice moći ćete pratiti u programu BHRT-a i platformama BH Telecoma.

Ovaj izniman događaj koji Katar stavlja na listu globalnih sportskih prijestolnica izaziva sve više interesa međunarodne javnosti.

Zvanična Doha prima čestitke od međunarodnih institucija i zvaničnika za sve ono što je učinila od dodjeljivanja domaćinstva 2010. godine do danas kako bismo od 20. novembra do 18. decembra ove godine svjedočili najbolje organiziranom Mundijalu ikada.

Među onima koji s nestrpljenjem iščekuju početak Svjetskog prvenstva u nogometu je i selektor bh. nogometne selekcije, Ivaylo Petev. Reprezentacija Bosne i Hercegovine, nažalost, ovaj put neće biti na smotri najboljih nogometnih nacija, ali prema Kataru Petev šalje sportske pozdrave i poruku za domaću i međunarodnu javnost.

„Poštovani ljubitelji fudbala u cijelom svijetu. Pred nama je Svjetsko prvenstvo u Kataru Ja očekujem veliku organizaciju, jer sam siguran da je puno uloženo u to (SP). Očekuju nas velike utakmice. To je jedan veliki sportski događaj, u kojem ćemo uživati mjesec dana“, naveo je selektor Petev, te dodao:

„Ja kao navijač fudbala, navijat ću za fudbal. Najbolja reprezentacija neka uzme Svjetsko prvenstvo. Na kraju, želim da pozovem sve Bosance da gledaju Svjetsko prvenstvo. Veliki pozdrav“.

Trideset dvije reprezentacije iz cijelog svijeta takmičit će se na jednom od najvećih sportskih događaja na svijetu od 20. novembra do 18. decembra. FIFA je i ovih dana ponovila da će Katar pripremiti najbolje izdanje FIFA Svjetskog prvenstva ikada.

Emir Države Katar Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani kazao je ove sedmice da se Katar suočio sa kampanjom bez presedana otkako je dobio kandidaturu za domaćina Svjetskog fudbalskog prvenstva 2022

„U početku smo se bavili ovim pitanjem u dobroj namjeri“, rekao je emir Al-Thani, dodajući da su neke od ranih kritika bile konstruktivne.

Međutim, kako je naglasio, kampanja protiv Katara proširila se i “uključuje izmišljotine i dvostruke standarde koji su bili toliko okrutni da je, nažalost, mnoge ljude nagnalo da dovode u pitanje prave razloge i motive kampanje”.

Istovremeno, nekoliko međunarodnih medija pohvalilo je pripreme Katara za domaćinstvo prvog FIFA Svjetskog prvenstva, prvog u arapskoj i bliskoistočnoj regiji, ističući da su „potpuno uvjereni da će Katar postići neviđen uspjeh, posebno u organizacijskom i sigurnosnom smislu“.

U tom kontekstu, šef američkog zapovjedništva za Bliski istok, general Michael Kurilla izrazio je uvjerenje u sposobnost Katara da bude domaćin sigurnog i istaknutog izdanja Svjetskog kupa, prenijela je agencija QNA.

Šezdeset i četiri utakmice odigrat će se na osam stadiona, od kojih je njih sedam izgrađeno za potrebe prvenstva.

Svaki stadion imat će zabavnu i zonu za navijače. Nakon Svjetskog prvenstva, Katar će donirati 170.000 sjedišta državama kojima je potrebna sportska infrastruktura, u saradnji s FIFA-om, piše BHRT.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh