Fudbal

Čeferin: Projekat Super lige u Evropi je mrtav

Po riječima predsjednika Evropske nogometne federacije (UEFA) Aleksandra Čeferina, projekat Superlige kao elitnog nogometnog takmičenja u Evropi je “mrtav” uprkos novom pokušaju predlagača.

Aleksander Čeferin - Vijesti.ba

Čeferin je to izjavio danas u Buenos Airesu, prenosi agencija AP.

– Ovdje smo da razgovaramo o nogometu, a ovo nije nogomet – rekao je 55-godišnji Slovenac novinarima u Argentini.

Prije nekoliko dana tri kluba Real Madrid, Barcelona i Torino Juventus pod vodstvom Nijemca Bernda Reicharta, nekadašnjeg prvog čovjeka RTL televizije, krenuli su u novi pokušaj pokretanja Superlige Evrope. Između ostalog, ovoga puta osnivači su se uzdržali od prvobitnog plana uglavnom zatvorene lige sa stalnim članstvom.

Uprkos tome, predstavnici njemačkih klubova, među kojima je i bavarski velikan Bayern, još jednom su izrazili jasno protivljenje projektu, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Projekat takozvane Super lige brzo je propao u prvobitnom obliku u aprilu 2021. Uefa, koja organizuje trenutno najvažnije međunarodno klupsko takmičenje, Ligu prvaka, oštro se usprotivila tome. Od dvanaest klubova osnivača koji su prvobitno tražili Super ligu, devet se povuklo iz projekta u samo nekoliko sati.

U narednim koracima ključna će biti odluka Suda pravde Evropske unije (ECJ) da li se UEFA i Međunarodna nogometna asocijacija (FIFA) ponašaju kao kartel u suprotstavljanju Super ligi.

Real, Barcelona i Juventus su prije izvjesnog vremena na sudu u Madridu podnijeli tužbu protiv UEFE i FIFA-e zbog navodne zloupotrebe položaja, a slučaj je španski sudija ustupio ECJ-u u Luksemburgu.

Konačna odluka ECJ-a očekuje se početkom 2023. godine, prenosi STA, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh