Fudbal

Mostar fudbalski centar BiH

Prije nekoliko godina, a da ne kažemo dalje u prošlost, bilo je nezamislivo da će u jednoj sedmici jedan uspjeh spojiti i Zrinjski i Velež u jednu rečenicu. Pri tome, iako poneki još i stidljivo, a opet sve veći broj sve glasnije, obostrano čestitati jedni drugima, uz ogromnu dozu respekta.

FK Velež - FS BiH

Ove sezone Mostar je fudbalski centar Bosne i Hercegovine. Prvo su fudbaleri Zrinskog i više nego dominatno osvojili titulu prvaka Bosne i Hercegovine. Izraz “dominatno” u njihovom slučaju zaista poprima punu definiciju. Mlađi bi rekli “prekucali” ligu, ali kako god Zinjski je nikad dominatnije zasluženo osvojio titulu prvaka BiH.

Večeras je njegov najveći rival osvojio pehar pobjednika Kupa Bosne i Hercegovine. Kada u ovoj sezoni se prisjetimo i onog početka, kada je Velež bio centar “sportske” javnosti cijele Bosne i Hercegovine i ispisao možda i najljepše stranice našeg fudbala u evropskim utakmicama, onda možemo reći i da je Velež ispunio misiju.

Međutim, tu priča ne staje. Mostar Stari Grad je sinoć osvojio titulu pobjednika Kupa BiH u futsalu. Realno, gledano u procentima ima 90 % šansi i da osvoji novu titulu prvaka BiH u futsalu. Kada tome dodamo da je ovo ljeto igrao Ligu prvaka, nažalost zbog malog kapaciteta dvorane u Mostaru, išao je u Jablanici, ali ipak Ligu prvaka igrao u svojoj Hercegovini, onda i tu dolazimo do jasne računice. U futsalu “prekucali igricu”.

I za kraj, ništa manje važno, za jedan fudbalski grad i žene su osvjetlale obraz. Nije ŽFK Emina došla do pehara pobjednika Kupa BiH jučer u Zenici. Ali jeste zasluženo u finalu. Djevojke iz Emine su definitivno drugi klub po kvaliteti u BiH.

I eto ga, u svakom sportu gdje se kotrlja fudbalska lopta, Mostar je definitivno centar BiH. Ako ćemo porediti sa regionom onda ovaj grad osim temperature i načina života njegovih građana, zaista po toj zaljubljenosti u sport, prvenstveno fudbal, najviše nalikuje Splitu.

Ah da, nećemo sada dodavati u ovu priču Lanu Pudar, nema potrebe da se “foliramo”. Kamo sreće da infrastrukturno napredujemo i da Grad uloži bar malo novca u još neke klubove u rukometu ili košarci. Možda nećemo nikad biti centar svijeta, ali Mostar jeste centar fudbalskog svijeta BiH, a možda uz neka ulaganja u druge klubove u gradu i proširi sportove.

A samo nam je trebalo malo da se posvetimo životu, a ne raznim političkim i nacionalističkim glupostima i postali smo centar svijeta. Ima nade… piše “Ero“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh