Fudbal

Tod Boli je novi vlasnik Čelsija: Kako je potomak njemačkih migranata postao američki milijarder

On je također trenutni privremeni izvršni direktor Hollywood Foreign Press Association od 2021. i vlasnik je 20 posto Los Anđeles Dodžersa.

Todd Boehly - agencije

Milijarder Tod Boli (Todd Boehly), američki biznismen i vlasnik superbogatog konzorcija, te suvlasnikom bejzbolske ekipe LA Dodžers, javlja BBC. zajedno sa poslovnim partnerima Markom Valterom (Walter), Hansjorgom Visom (Hansjoerg Wyss) i kompanijom “Clearlake Capital”, dogovorio preuzimanje Čelsija za tri milijarde eura.

Tako su popularni “Plavci” dogovorili prodaju kluba 71 dan nakon što se, nakon pritisaka javnosti zbog povezanosti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, iz upravljačke strukture povukao vlasnik Roman Abramovič (55).

Kompanija američkog biznismena, koji je prema “Forbesu” sam težak 4,5 milijardi dolara, platit će za transakciju 5,2 milijardi dolara (4,93 milijarde eura).

Tri sina
Osim što je filantrop i investitor, Boli je suosnivač, glavni izvršni direktor, predsjednik i kontrolni član Elridge Industries – privatne investicijske kompanije sa sjedištem u Grinviču.

On je također trenutni privremeni izvršni direktor Hollywood Foreign Press Association od 2021. i vlasnik je 20 posto Los Anđeles Dodžersa zajedno sa suvlasnikom Los Anđeles Sparksa, piše britanski The Sun.

Boli ima 46 godina i tri sina po imenu Nik (Nick), Zak (Zach) i Klej (Clay), a Amerikanac je oženjen s Keti (Katie).

Todovi nana i djed imigrirali su u SAD iz Njemačke što je uspješnom poduzetniku omogućilo da diplomira na Landon School u Betesdi (Marilend) tokom 1991. godine.

Boli se također pridružio školskom hrvačkom timu tokom svojih školskih godina i osvojili su uzastopna IAC prvenstva. Pet godina kasnije, Boli je ponovno diplomirao finansije studirajući na London School of Economics.

Ubrzo nakon toga, Boli je počeo raditi u Citibanku, a zatim u firmi Credit Suisse First kako bi stekao određeno iskustvo u finansijskom sektoru.

Veliki posao iz 2013.
Nakon što je stekao dovoljno znanja na svojim početnim poslovima, pridružio se Guggenheim Partners 2001. godine.

Tu je milijarder pokrenuo poslovanje tvrtke za kreditno ulaganje, preuzeo sve poslovne odgovornosti upravljanja imovinom i postao predsjednik firme.

Tod je tada sklopio veliki posao 2013., između Time Warner Cablea i poznatog bejzbol tima LA Dodžersa za stvaranje SportsNet LA – regionalne mreže za emitiranje bilo čega u vezi s Dodžersima.

Međutim, 2015. je bila godina u kojoj se Boehly doista pridružio putu prema bogatstvu jer je američki mogul uložio u dio imovine koju je prikupio u Guggenheimu, uključujući kompanije The Hollywood Reporter, Dick Clark Productions i Security Benefit, kako bi osnovao svoju sadašnju kompaniju Eldridge Industries.

Također je postao vlasnik tehnološke kompanije, investirao je u nekretnine i uključio se u prehrambenu industriju, piše Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh