Fudbal

Ajla Alimanović nova direktorica FK Sarajevo: Za dvije godine želimo biti najbolji klub na Balkanu

Ajla Alimanović nova je generalna direktorica FK Sarajevo, a u intervjuu za Klix.ba potvrdila je tu informaciju te otkrila prve utiske i očekivanja na novoj poziciji.

Ajla Alimanović - klix.ba

Na današnjoj skupštini kluba odlučeno je da će Upravni odbor napustiti Jasmina Suljić, tačnije da će ostati u funkciji pravnog savjetnika predsjednika Mirvića i Fudbalskog kluba Sarajevo, dok je u Upravni odbor imenovan Nenad Podgorac, pieš Klix.

Također, Upravni odbor je danas jednoglasno imenovao Ajlu Alimanović za novu generalnu direktoricu FK Sarajevo. U izjavi za Klix.ba Alimanović nam je potvrdila ovu informaciju te otkrila kako je došlo do njenog imenovanja.

“Priključila sam se uskom menadžement timu kluba početkom marta, ali ne na poziciji generalne direktorice. U posljednjih mjesec dana sam mnogo naučila o fudbalu, klubu, navijačima, našim partnerima i sponzorima. Upoznala sam sve naše zaposlenike, prvi tim, akademiju, naš ženski klub i shvatila da, koliko god Sarajevo ima problema iz prošlosti, to su ustvari prilike koje ne smijemo propustiti. Upravni odbor je tražio adekvatno rješenje za generalnog direktora zadnjih nekoliko mjeseci, ali nije jednostavno prihvatiti se zadataka i odgovornosti koju očekuje predsjednik Ismir Mirvić. Krajem marta mi je ponuđena prilika da vodim najbolji bh.klub i ja sam prihvatila tu odgovornost, svjesna svih dobrih i loših strana iste”, kaže nam Alimanović.

Kaže kako je za klub najvažnija podrška navijača i da rezultat ne može doći preko noći.

“Nama je podrška navijača najvažnija. Oni su naš 12. igrač i niko ne može voljeti klub više od njih, ali sve ovo na čemu mi sada radimo je proces. Rezultat ne može doći preko noći. Prethodna uprava i menadžment su imali odlične sportske rezultate, ali su ispod tepiha gurali sve probleme s kojima se klub suočavao, zarađivali novce za sebe na račun kluba i to niko nije primjetio sve dok klub zamalo nije bankrotirao. Ovaj put ćemo raditi drugačije i 100 posto transparentno. Ismir nije došao tu, da bi otišao za nekoliko godina. Došao je da od Sarajeva napravi najpozitivniju priču, i to ćemo i napraviti, ili ne trebamo biti tu”, kaže Alimanović.

Pitali smo je i koliko zna o fudbalu i generalno koliko prati ovaj sport?

“Nažalost, nogomet sam prestala davno pratiti. Toliko davno da je zadnji Ronaldo kojeg se ja sjećam, Ronaldo iz Brazila. Ali brzo učim. Jedan od prvih komentara nekog od navijača prema Ismiru je bio da ja navijam za drugi klub te da zato ne mogu biti u menadžmentu Sarajeva. Možemo reći da sam tu u ‘miješanom braku’ – porodica mog rahmetli oca je simpatizirala drugi sarajevski klub, mamina porodica je porijeklom iz Hercegovine, a ja sam se udala za muškarca čija cijela porodica navija za Sarajevo. Tako da sada i ja i cijela moja porodica navijamo za Sarajevo”, kaže nam nova generalna direktorica Bordo kluba.

Za kraj dodaje kako će na početku nove ere kluba morati popraviti sve narušene odnose iz prošlosti.

“Za početak moramo popraviti sve narušene odnose. Upoznala sam mnogo ljudi koji su istinski prijatelji kluba, ali su nam okrenuli leđa jer su se s njima ranije odnosili s nepoštovanjem. Dalje, transparentno ćemo komunicirati o tome šta radimo. Svake sedmice ili svakog mjeseca, ako je potrebno. Vratit ćemo povjerenje u Sarajevo. Planovi su jasni – Sarajevo će biti najbolji bh. klub i najbolji bh. brand i naši poslovni uspjesi će pratiti sportske. Za mene je ovo, lično najveći izazov u karijeri. Osigurat ćemo da klub postane finansijski održiv i da ne ovisi o novcu investitora. To je jedini dugoročni način da ova priča uspije. Naši rezultati će govoriti više od riječi.”, kaže nam Alimanović za kraj.

Ajla Alimanović je rođena u Sarajevu. Magistrica je menadžmenta i posjeduje više od 15 godina iskustva na pozicijama CEO-a i transformacijskog direktora u različitim kompanijama. Sedam godina je radila za kompaniju Procter&Gamble, dvije godine za Croatia osiguranje i šest godina u sastavu Adris grupe, kasnije u sastavu British American Tobacco-a, prenosi Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh