Fudbal

Liverpool poslije penal drame osvojio Liga kup!

Fudbaleri Liverpoola osvojili su Liga kup Engleske nakon što su u poslije boljeg izvođenja penala na “Wembleyu” savladali Chelsea rezultatom 11:10 (0:0).

Liverpool - Reuters

U nevjerovatnoj penal seriji odlučujući pogodak za Crvene postigao je golman Kelleher, dok je rezervista tima iz Londona Kepa šutirao visoko preko gola.

Liverpool je pred 85.512 gledalaca gledalaca osvojio rekordni deveti trofej Liga kupa, Manchester City je imao osam, dok su Plavci ostali na pet. Kloppova ekipa je pehar vratila na Anfield posliije punih deset godina.

U prvom poluvremenu oba tima imala su nekolko odličnih prilika, ali su mreže mirovale. Prvi je šansu imao Cristian Pulišić, koji je u 6. minutu sa svega šest, sedam metara šutirao direktno u golmana Liverpoola. prenosi “N1“.

Deset minuta kasnije Mason Mount nije uspio da donese prednost Plavcima, a ekipa sa Anfielda prijetila je preko Mohameda Salaha i Sadia Manea. Egipćanin je u 22. minutu solidno šutirao, igrači Liverpoola su ubrzo tražili penal zbog igranja rukom jednog fudbalera Chelseaja u kaznenom prostoru, a čuvar mreže Edouard Mendy je u 31. minutu spasio svoj tim poslije udarca Manea.

U finišu sadržajnog prvog poluvremena Salah je još jednom bio u odličnoj situaciji, kao i Mount koji je u 45. minutu šutirao malo pored desne stative.

Liverpool je i u 49. minutu tražio najstrožu kaznu poslije pada Salaha u šesnaestercu, ali sudija se Stewart Attwell ni ovoga puta nije oglasio. Samo nekoliko trenutaka kasnije Mount nije imao sreće – pogodio je desnu stativu.

U 64. minutu Salah je promašio, za njegove standarde, nemoguće. Egipćanin je poslije dodavanja Manea izašao sam ispred Mendyja, prebacio je golmana Plavaca, ali nije najbolje šutirao.

Tri minuta kasnije Kloppova ekipa je povela na Wembleyu– Liverpool je izveo slobodan udarac, Mane je na drugoj stativi „spustio“ loptu ka Joelu Matipu kome nije bilo teško da glavom zakuca loptu u gol. Ipak, pogodak je poslije VAR provjere poništen jer je Virgil van Dijk bio u ofsajdu.

Ni Luis Diaz u 76. minutu nije uspio da nadmudri odličnog Mendyja, a ubrzo je poništen i pogodak Kaija Havertza zbog ofsajda u kojem su bili Timo Werner i Romelu Lukaku.

Liverpool je svim silama pokušavao da utakmica ne ode u produžetke i bio je mnogo opasniji i konkretniji rival. Rezervista James Milner je u 82. minutu imao dobru šansu, ali je loše šutirao, Diaz je u 86. ponovo zaprijetio, međutim, Mendy je bio na visini zadatka. Baš kao i u drugom minut nadoknade kada je zaustavio pokušaj Van Dijka.

Posljednju šansu u regularnom dijelu meča imao je Lukaku, ali je Belgijanac u 90+5. minutu šutirao po sredini gola u Kellehera.

Chelsea je u prvom produžetku još jednom zatresao mrežu Crvenih, međutim, VAR je u 98. minutu poništio pogodak Lukakua zbog ofsajda.

U 109. minutu po treći put poništen je i gol ekipa Thomasa Tuchela – ponovo je u ofsajdu bio Havertz. Do kraja drugog produžetka nije bilo mnogo uzbuđenja, a jedino je vrijedan pažnje bio trenutak kada je specijalista za penale Kepa u finišu na golu naslijedio Mendyja. Ipak, Španac se nije proslavio.

U penal seriji redom su sigurni bili Milner, Fabinho, Van Dijk, Aleksander-Arnold, Salah, Jota, Origi, Robertson, Elliott, Konate i golman Kelleher za Liverpool, odnosno Alonso, Lukaku, Havertz, James, Jorginho, Rudiger, Kante, Werner, Thiago Silva, Chalobah za Plavce, dok je čuvar mreže Kepa šutirao visoko preko gola. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh