Fudbal

Iran prva azijska reprezentacija koja je osigurala plasman na SP

Pobjeda protiv Iraka u Teheranu.

Slavlje igrača Irana - AGENCIJE

Iran je postao prva azijska reprezentacija koja je osigurala plasman na Svjetsko prvenstvo, koje će se održati u Kataru od 21. novembra do 18. decembra ove godine.

To je učinio minimalnom pobjedom protiv Iraka (1:0) u Teheranu, koju mu je donio Mehdi Teremi golom u 48. minuti.

Ovom pobjedom Iran je osigurao jedno od prva dva mjesta u grupi A posljednjeg kruga azijskih kvalifikacija za SP tri kola prije kraja takmičenja. Sada ima 19 bodova, nedostižnih 10 više od trećeplasiranih Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Za Iran će to biti šesti nastup na SP, treći uzastopni, a peti u posljednjih sedam svjetskih smotri.

Iran je postao 14. reprezentacija koja je osigurala nastup u Kataru, nakon domaćina, 10 pobjednika grupa evropskih kvalifikacija Njemačke, Danske, Francuske, Belgije, Hrvatske, Španije, Srbije, Engleske, Švicarske i Nizozemske, te Brazila i Argentine koji su osigurali jedno od prva četiri mjesta u Južnoj Americi.

Nadomak plasmana na SP, svoje 10. uzastopno, a 11. ukupno, stigla je i Južna Koreja gostujućom pobjedom 0:1 protiv Libanona u Sidonu.

Gol vrijedan tri boda postigao je Čo (Cho) u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena, prenosi Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh