Fudbal

Steven Gerrard izrasta u budućeg trenera Liverpoola. A kako je zapravo igrati za njega?

Steven Gerrard vraća se u subotu na Anfield s Aston Villom. Povodom prvog službenoga gostovanja na stadionu Liverpoola, na kojem je proveo sve osim posljednje sezone karijere, Goal.com je istražio kako je igrati pod njegovim vodstvom.

Steven Gerrard - Reuters

Andy Firth nikada neće zaboraviti tapšanje po ramenu za stolom tokom doručka i osjećaja straha dok se probijao do trenerovog ureda. “Hodam polako, razbijajući glavu. Razmišljam o tome što se dogodilo i u čemu sam pogriješio”, kaže golman Rangersa za Goal.com. Kad je ušao, suočio se ne samo sa Stevenom Gerrardom nego i s njegovim trenerskim suradnicima. Michael Beale, Gary McAllister, Tom Culshaw, Jordan Milsom i Scott Mason, svi su sjedili strogog lica, piše Raport.

“Gazda grabi daljinski za televizor i kaže mi: ‘Andy, možeš li ovo objasniti, molim te?’ Tresem se, a onda pogledam u ekran”, prisjeća se Firth.

U tom trenutku Gerrard se nasmijao. Snimka je pokazivala šuterske vježbe s jučerašnjeg treninga.

“Glavni trener je tog dana igrao s nama na treningu. Lopta mu je došla na rubu peterca, postavio sam se za jedan od njegovih poznatih šuteva, ali on me je apsolutno ubio, posjeo me ‘drop shotom’. I sad je to završilo na velikom ekranu u sobi. Mislio sam da će me izgrditi, ali svi su umirali od smijeha. No on je takav. Može biti superozbiljan, kao što svi znamo, ali ima i drugu, opušteniju stranu”, govori Firth.

Dobio tri od prve četiri utakmice u Premier ligi
Pošteno je reći da je Gerrard nastavio ostavljati veliki dojam otkako je u novembru zamijenio Rangerse Aston Villom. Pobijedio je u tri od svoje prve četiri utakmice u Premier ligi, a u subotu će se legenda Liverpoola emotivno vratiti na Anfield.

“Bit će čudno, zar ne? Siguran sam da će ga navijači sjajno primiti, ali isto tako sam siguran da će on misliti samo na pobjedu. On je pobjednik”, kaže Edvard Tagseth, koji je igrao pod Gerrardom dok je ovaj bio trener momčadi Redsa do 18 godina u sezoni 2017./2018.

I Firth i Tagseth imaju temelja govoriti o Gerrardu kao treneru i o tome kako je igrati za jednog od velikana modernog nogometa.

“Nestvarno”, rekao je Tagseth. Preselio se u Merseyside kao 16-godišnjak, a za Gerrardovo imenovanje doznao je preko norveških novina: “Već se pričalo o tome, a onda to pročitaš i uzbuđenje se utrostruči. Prvi put ga susrećem nakon što sam ga vidio samo na televiziji ili na PlayStationu i morao sam ga pogledati dvaput da bih bio siguran da je stvaran! Tada sam ga počeo upoznavati i brzo shvatio da je zaista sjajan čovjek, a i odličan trener.”

Promijenio se u odnosu na vrijeme u Liverpoolu
Firth je trenirao s Gerrardom pred kraj njegove igračke karijere, a onda ponovo kada je preuzeo dužnost u Liverpoolovoj akademiji. A nakon što je u ljeto 2018. postao trener Rangersa, nije prošlo dugo prije nego što ga je Gerrard ponovo nazvao.

“Bio sam u Barrowu. Dobio sam poruku od Micka Bealea u kojoj je pisalo ‘trebamo razgovarati’, a on me samo pitao želim li ići u Glasgow. Nisam morao dugo razmišljati o tome”, kaže Firth dodajući kako je u Škotskoj pronašao prilično drugačijeg Gerrarda:

“S U-18 ekipom je bio vrlo opušten i veseo. Shvatio je stvari ozbiljno i sve je napravio kako treba, naravno, ali ne postoji taj pritisak koji dolazi s potrebom pobjeđivanja u svakoj utakmici, potrebom da se bori za trofeje. Kad sam stigao u Rangerse, mogla se vidjeti promjena”.

Temeljita priprema, bez obzira na protivnika
Tagseth, koji sada igra u norveškom Rosenborgu, rado se sjeća svoje sezone s Gerrardom: “Učinio je da se osjećam kao igrač prve ekipe. Sve je bilo jako profesionalno, jako temeljito. Nije bilo važno igramo li s Evertonom ili Manchester Unitedom, ili s Buryjem u prijateljskoj utakmici, znali smo sve o suparniku i kako ćemo igrati protiv njih. Mi smo igrači mlade ekipe, ali on je učinio da se osjećamo kao pravi nogometaši Liverpoola.”

U Rangersima je Gerrard preuzeo klub koji se mučio držati korak sa Celticom, žestokim gradskim suparnikom, i koji je trebao značajnu reviziju, kako kadrovski tako i mentalno.

“Stalno je koristio riječ ‘standardi’. Na početku svake sezone trener i Mick sjeli su s nekoliko momaka i razradili naš sustav za nadolazeću godinu. Svaki mali detalj je bio pokriven. Kako je to trebalo izgledati svaki dan na treninzima, u teretani, na regeneracijskim treninzima, danima odmora, putovanjima, u medijima, u klupskim aktivnostima, sve te stvari. Svi smo to morali potpisati. Time smo se obvezali za predanost jedni drugima, treneru i njegovom osoblju”, rekao je Firth.

Tagseth se prisjeća Gerrarda kao praktičnog trenera, pristupačnog i često brutalno iskrenog u svojim povratnim informacijama.

“Rekao bi nam da nije sretan. Ali u isto vrijeme, ako napraviš nešto dobro, on bi učinio da se zbog toga osjećaš ponosno. Sjećam se kako je rekao medijima da ga podsjećam na Jamesa Milnera jer sam igrao na nekoliko različitih pozicija, a to se, naravno, proširilo i u Norveškoj! Kad čujete nešto takvo od nekoga poput Stevena, to puno znači”, objasnio je Tagseth.

“Niko ne želi iskusiti taj Gerrardov pogled”
Firth smatra Gerrarda prijateljem jer su ostali u kontaktu, ali i on govori o toj nezgodnoj karakternoj crti: “Svi će vam pričati o tom pogledu. On se ne zaje*ava, on samo gleda ravno kroz tebe i apsolutno se raspadaš! Da, niko ne želi iskusiti taj pogled. Imali smo dosta problema s disciplinom u njegovoj prvoj sezoni. Mislim da smo dobili 11 crvenih kartona. Na sljedeće pripreme išli smo u Portugal i sjećam se da je to odmah prekinuo. U prvom susretu nas je upozorio da će biti velikih kazni za svakoga tko iznevjeri momčad zbog nedostatka discipline. Rekao nam je da nikad nećemo osvojiti ništa ako se nastavimo tako uništavati i natjerao je igrače da preuzmu odgovornost. Nakon toga smo vidjeli veliko poboljšanje.”

U Rangersima je Gerrard prepustio svakodnevne treninge Bealeu, izuzetno cijenjenom treneru. Njegov utjecaj se najviše osjetio na dane utakmica i na sastancima, kako momčadskim tako i pojedinačnim.

“Tada je bio u zoni. Tada ste doista osjetili njegovo vodstvo i njegovu prisutnost. Imao je snažan mentalitet. Svi čekaju Old Firm ili europske utakmice, ali on nam je usadio potrebu da budemo pravi svaki put, bilo da se radi o Celticu, Kilmarnocku ili Livingstonu. Oduvijek je imao onu staru školu u sebi. Mnogo puta bi nam rekao: ‘Samo budite užasna momčad za suparnika.’ Usadio nam je osjećaj da moramo zaslužiti pravo na igru, da moramo biti spremni za borbu”, rekao je Firth.

“Kao da ima prekidač za povratak u igračke dane”
I Tagseth i Firth se smiju kada govore o Gerrardovim izvedbama na treninzima.

“O, Bože! Bio je nevjerojatan. Bilo je zadovoljstvo vidjeti ga na djelu. Igrali smo s dva igrača manje, a on bi uvijek izabrao mene i Abdija Sharifa. Znao je da ćemo mi trčati tako da on ne bi morao. Ali nikada neću zaboraviti što je izvodio iz zabave dok sam bio u sredini. Bilo je zastrašujuće”, ispričao je Tagseth.

I Firth se slaže: “Kao da je imao prekidač kojim bi se vratio u igračke dane. Bilo ga je nevjerojatno gledati.” Gerrard je, naravno, donio Rangersima naslov prvaka, okončavši Celticovu dominaciju u škotskom nogometu u spektakularnom stilu prošle sezone, a njegova je momčad ostala neporažena u ligi kroz cijelu sezonu.

Bijes na tribini i Sweet Caroline
Za Firtha su sjećanja svježa, posebice scene u svlačionici nakon pobjede u Livingstonu u martu, u kojoj je Alfredo Morelos plesao uz pjesmu Neila Diamonda Sweet Caroline.

“To je bila trenerova pjesma cijele sezone. Mislim da je to sviralo u vrijeme kada smo pobijedili Galatasaray na Ibroxu u doigravanju za Europa ligu i upravo je to postalo soundtrack naše sezone. Gerrard je zapravo isključen na poluvremenu u toj utakmici protiv Livingstona. Bio je bijesan, a u drugom poluvremenu sjedio je pored mene. Toga sam dana naučio da je užasan promatrač! Dobro je kad se može kretati uz liniju, ali na tribinama je sjedio skrštenih ruku i ludio”, prisjeća se Firth i nastavlja:

“Pobijedili smo pogotkom potkraj utakmice i to je bilo najveće slavlje koje sam vidio kod njega. Mislim da je to bilo čisto olakšanje. Nije čak ni održao govor, samo je grlio svakoga, pjesma je svirala, a on je poskakivao u ritmu. To će mi uvijek ostati u sjećanju.”

Vraća se na Anfield, danas kao protivnik, sutra kao Kloppov nasljednik
Subota će, naravno, biti intrigantna. Naširoko se priča, čak se i očekuje, da će Gerrard biti čovjek koji će na kraju naslijediti Jürgena Kloppa na mjestu trenera Liverpoola, a ovo će biti prvi put da će navijači Redsa moći zaista vidjeti momčad svog bivšeg heroja na djelu.

“Mislim da ima sličnosti s Kloppom u načinu na koji se ponaša prema igračima. Sjećam se jednog od svojih prvih treninga s Jürgenom. Philippe Coutinho je pogodio same rašlje, a Jürgen je potrčao na teren i podigao ga! Svi smo gledali i smijali se. Mislim da je treneru potrebna ta ravnoteža da ga se igrači plaše, ali da ga istodobno vole. Klopp je to doveo do savršenstva, kao i Gerrard. On izaziva poštovanje, osjećate se kao da želite učiniti nešto za njega”, kaže Firth.

Čini se da igrače Aston Ville čeka paklena sezona. Nakon što je izbrusio zanat na sjeveru, zaustavio Celticovih “10 zaredom” i vratio ponos Rangersima, vrijeme je da Gerrard preuzme Premier ligu.

Sljedeća stanica: Anfield. Ne želite to propustiti, prenosi Raport.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh