Fudbal

Večeras dodjela Zlatne lopte: Messi, Lewandowski ili Benzema?

Ceremonija dodjele Zlatne lopte održava se večeras u organizaciji France Footballa.

Zlatna lopta - Fokus.ba

France Football tradicionalno pred kraj godine bira najboljeg igrača svijeta, a nova Zlatna lopta bit će uručena večeras na ceremoniji koja se održava u Parizu. Podsjetimo, nagradu daje 180 novinara koji biraju između 30 kandidata.

Nakon toga pedeset novinara specijalista bira najboljeg igrača tako da najbojoj petorici daju bodove – šest, četiri, tri, dva ili jedan bod.

Prethodne godine Zlatna lopta nije uručena zbog pandemije koronavirusa, a mnogi smatraju da je to bila velika nepravda prema Robertu Lewandowskom koji je imao fantastičnu godinu i tada je zaslužio ovu nagradu.

Posljednji dobitnik ove nagrade bio je Lionel Messi koji je istu osvojio 2019. godine što je za njega bila rekordna šesta Zlatna lopta u karijeri.

Mnogi s nestrpljenjem očekuju početak ceremonije, a smatra se da su upravo Messi, Lewandowski i Karim Benzema glavni favoriti za osvajanje ove prestižne nagrade.

Međutim, očekuje se da će se glavna borba voditi između Messija i Lewandowskog, a pojedini francuski mediji jutros su već objavili da će Messi večeras po sedmi put osvojiti Zlatnu loptu. Messi je sa Argentinom osvojio Copa Americu te bi mu to trebalo uvelike pomoći u osvajanju nagrade.

Također, ista će se nagrada dodijeliti i za najbolju igračicu svijeta, a tu je glavna favoritkinja Alexia Putellas (27) iz Barcelone.

Veliki favorit za najboljeg mladog fudbalera je Pedri (19) iz Barcelone.

Dodjela Zlatne lopte održava se večeras sa početkom od 20:30 sati, piše Faktor.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh