Fudbal

Zmajevi porazom od Ukrajinaca okončali još jedne neuspješne kvalifikacije

Ukrajinci pobjedom na Bilinom polju osigurali baraž Svjetskog prvenstva.

BiH - Ukrajina - NFSBiH

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine je večeras odigrala posljednju utakmicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru protiv reprezentacije Ukrajine. Konačan rezultat susreta na Bilinom polju glasio je 2:0 u korist gostiju koji su tako osigurali svoj plasman u baraž za Svjetsko prvenstvo u Kataru zauzevši drugu poziciju u našoj grupi.

Prvo poluvrijeme nije donijelo pogotke, ali je viđena odlična utakmica i sa jedne i sa druge strane. Ukrajinci su prvi zaprijetili u petoj minuti utakmice kada je šutirao Ruslan Malinovsky, ali je lopta otišla pored gola. Tri minute kasnije Zmajevi su po prvi put zaprijetili, ali je centaršut Miroslava Stevanovića ostao neiskorišten.

Igrala se 12. minuta utakmice kada je Oleksandr Zinchenko “isprobao” svoj udarac sa distance, ali je i njegov udarac otišao pored gola. Ukrajinci su nastavili sa napadima i u 20. minuti utakmice, ali je prizeman centaršut Sobola bio previše brz za Yaremchuka. Naša reprezentacija je konstantno igrala u visokom presingu, ali po osvojenoj lopti i nije bilo pravih prilika u prvih nekoliko minuta.

Ukrajina je u 25. minuti zaprijetila preko Yaremchuka koji je nakon pasa Zinchenka iz dubine izašao skoro pa jedan na jedan sa Vasiljem, ali je bh. golman odlično odbranio. Samo par minuta nakon toga Sanjin Prcić šalje sjajnu dijagonalu prema Ermedinu Demiroviću koji šutira iz prve, ali lopta odlazi pored gola. U ovim momentima igra se rasplamsala na obje strane terena, pa je u idućem napadu za Ukrajince šutirao Andriy Yarmolenko, ali i njegov šut sa ivice kaznenog prostora odlazi pored gola.

Najbolja šansa prvog poluvremena viđena je u posljednjoj minuti prvog dijela susreta, kada je nakon kornera odlično skočio Dennis Hadžikadunić, ali je golman gostiju Buschan nevjerovatno odbranio njegov udarac, a na kraju je lopta završila iz odbijanca u gol-autu, te se na pauzu otišlo sa rezultatom 0:0.

U nastavku utakmice Ukrajinci su svim silama željeli doći do pogotka koji bi im osigurao plasman u baraž. Prva prava prilika desila se u 57. minuti utakmice kada je Yaremchuk došao u izglednu šansu, ali je Ahmedhodžić spriječio šansu. Ipak, samo jedan minut kasnije spasa za Zmajeve nije bilo. Po lijevoj strani probio je Tsygankov i uputio prizeman centaršut kojeg je u našu mrežu poslao Zinchenko za 1:0.

U nastavku utakmice Zmajevi su pokušavali visokim presingom i nekim centaršutevima da naprave dobru šansu, ali su iste uglavnom loše završavale. U 74. minuti utakmice priliku je imao Ahmedhodžić nakon kornera, ali je Buschan odbranio i ovaj udarac. Samo četiri minute kasnije Buschana je testirao i rezervista Smail Prevljak i to na atraktivan način, ali je i ovo golman Ukrajine izbacio loptu u korner.

U trenucima kada je izgledalo da su Zmajevi najbliži pogotku za izjednačenje uslijedio je hladan tuš za naše reprezentativce. Rezervista Dovbyk je samo četiri minute nakon ulaska u igru u 79. minuti utakmice pogodio i udvostručio prednost gostiju na Bilinom polju. Mogao je rezultat i biti veći, jer je u 84. minuti Zinchenko imao izglednu šansu iz slobodnog udarca, ali je šutirao loše. Još bolju šansu za Ukrajinu imao je Dovbyk koji je u 87. minuti predriblao Hadžikadunića i Vasilja nakon kontranapada, ali je sa gol-linije loptu očistio Adnan Kovačević, te je ostalo konačnih 2:0 za Ukrajinu.

Stadion: Bilino polje. Sudija: Antonio Mateu Lahoz (Španija). Žuti kartoni: Demirović, Hadžikadunić (BiH); Zabarnyi (Ukrajina).Strijelci: Zinchenko 0-1 58.; Dovbyk 0-2 75.;

BiH: Vasilj, Ahmedhodžić, Hadžikadunić, Kovačević, Sušić, Prcić (Krunić 63.), Hadžiahmetović (Nalić 71.), Gojak (Cimirot 63.), Stevanović, Demirović (Kodro 79.) i Menalo (Prevljak 71.). Selektor: Ivaylo Petev.

Ukrajina: Buschan, Matviiyenko, Zabarnyi, Stepanenko, Sobol (Shaparenko 63.), Zinchenko, Malinovsky (Sydorchuk 81.), Tymchuk, Yarmolenko (Karavaev 81.), Tsygankov (Dovbyk 75.) i Yaremchuk (Zubkov 75.). Selektor: Oleksandr Petrakov, piše Sport1.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh