Fudbal

Željezničar danas slavi 100. rođendan, navijači nastavljaju obilježavati veliki jubilej

Proslava velikog jubilejha počela je još jučer kada su “Plavi” ugostili Velež u okviru 9. kola Premijer lige BiH

Željezničar - FK Željezničar

Fudbalski klub Željezničar danas slavi svoj 100. rođendan, s obzirom na to da je službeno registrovan 19. septembra 1921. godine, iako je nastao i ranije te iste godine kada je grupa radnika željezničke radionice u Sarajevu odlučila osnovati svoj fudbalski klub.

Da bi bio i službeno registrovan, klub je morao odigrati dvije prijateljske utakmice, 17. septembra protiv SAŠK-a i 18. septembra protiv ekipe Sarajevski ŠK. Tako je i bilo, Željo je poražen od SAŠK-a 1:5, dok je u drugom meču poražen rezultatom 1:2, ali to je bilo dovoljno da počne jedna velika fudbalska priča u glavnom gradu BiH. prenosi “Avaz“.

Sve dalje je historija koju su obilježila velika imena poput poput Josipa Bukala, Josipa Katalinskog, Nenada Starovlaha, Ivice Osima, Radmila Mihajlovića, Nikole Nikića, Miše Smajlovića, Mehmeda Baždarevića, Refika Šabanadžovića, Edina Džeke, Dželaludina Muharemovića u druga…

Željo je najdublji pečat u jugoslovenskom fudbalu ostavio kada je 1972. došao do naslova prvaka države, a posebno je u historiji ostalo zapisan uspjeh u Kupu UEFA kada je pod vodstvom Ivice Osima 1985. tim s Grbavice bio je nadomak finala, ali ih je eliminisao Videoton.

Proslava velikog jubileja počela je još jučer kada su “Plavi” ugostili Velež u okviru 9. kola Premijer lige BiH, ali su odigrali samo 0:0, pa je donekle pokvaren kompletan utisak, iako su “Manijaci” napravili spektakularnu atmosferu tokom meča. Međutim, to nije omelo navijače Želje da nastave sa spektaklom koji su planirali sedmicama.

Sinoć je poseban performans izveden na Željezničkoj stanici u Sarajevu. Navijači su se odlučili da upravo na toj lokaciji naprave spektakl jer je lokomotiva zaštitni znak Željezničara.

“Manijaci” su spektakularno propustili voz kroz bakljadu sa obje strane. Performans je započeo sjajnim vatrometom, a onda je krenuo voz i baklje su planule.

Nastavak velikog vatrometa navijači “Plavih” najavili su večeras, a navodno se radi o sinhronizovanom vatrometu na lokacijama u nekoliko sarajevskih opština.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh