Fudbal

Džeko: Mnogo toga mi se nije dopalo u Romi u posljednje vrijeme, sviđa mi se moj nadimak

Pred večerašnju utakmicu između Intera i Real Madrida u Ligi prvaka, Amazon Prime Video ekskluzivno je intervjuirao Edina Džeku.

Edin Džeko - SCsport.ba

Bh. napadač je ovog ljeta iz Rome stigao u Inter, gdje je zamijenio fenomenalnog Romelua Lukakua, piše “SCsport“.

Mnogi su bili skeptični po pitanju njegove sposobnosti da nadomjesti odlazak Belgijanca, ali Dijamant zasad jako dobro igra u dresu Nerazzurra.

“Bilo je pregovora s Interom barem dva ili tri puta u svojoj karijeri. Nisam sada očekivao dolazak jer sam imao još jednu godinu u Rimu, rekao sam treneru Mourinhu da sam dao što sam mogao Romi, a čak i da mi se mnogo stvari nije svidjelo u posljednjih šest mjeseci. No, puno poštujem Mourinha i Romu koja mi je dala toliko toga na čemu se mogu samo zahvaliti. Rekli su mi da mi ne bi produžili ugovor, a vidio sam puno povjerenja u mene u Interu, gdje misle da još uvijek mogu dati mnogo. Upoznao sam predsjednika Stevena Zhanga prije nekoliko godina u Milanu i pitao me bih li se vidio dobro u Milanu. Prošle godine vidio sam ga u utakmici protiv Intera i oni su već bili prvaci Italije. Čestitao sam mu i rekao mi je da bi dolaskom u Milano mogao osvojiti Scudetto“, otkriva Džeko.

Potom su novinari Amazon Primea podsjetili Džeku na njegov fenomenalni pogodak u Ligi prvaka, kada je pogodio protiv Chelseaja u dresu Rome.

“Zasigurno je to bio najbolji gol. Neočekivano. Takav udarac uhvatite fenomenalno ili ga ne uspijete uputiti uopšte. Ovako je prošlo fenomenalno i sretan sam što je tako“, prisjetio se Džeko, kojeg u Italiji zovu Sarajevski labud, što je nadimak koji se posebno aktuelizirao prelaskom u Inter.

“Sarajevski labud je nadimak koji mi se sviđa. Čuo sam ga u posljednjih šest godina, u posljednjih mjesec dana sve više i više. Djetinjstvo nije bilo lako za mnogo djece u Bosni tokom rata, ali ljudi su izašli iz toga puno jači i ono što sam danas na sportskoj razini nisam očekivao. Zahvaljujući roditeljima postao sam ovakav čovjek, prije svega”, dodao je Džeko.

Prisjetio se i perioda u Engleskoj i Njemačkoj, odnosno u Manchester Cityju i Wolfsburgu.

“U Wolfsburgu nismo bili favoriti. Trening s Magathom, jakim trenerom, bio je jako težak. Na kraju je momčad osvojila prvenstvo i to je jedino važno. U Cityju smo bili snažni i morali smo pobjeđivati i osvojiti titulu. Mancini je doveo je mnogo sjajnih igrača. Gotovo smo uvijek igrali s dva napadača, igrao sam puno, ali kad nisam igrao, pitao sam trenera zašto. Osvojili smo prvenstvo i Fa kup i samo mu se moram zahvaliti”, kaže Dijamant.

Nekad je Džeko igrao u tandemu s Aguerom, a danas je u napadu Intera s drugim Argentincem – Lautarom Martinezom.

“Kvalitetni igrači uvijek mogu igrati zajedno i bilo mi je super s Aguerom, kao i njemu sa mnom. Ako uradim ovdje s Lautarom ono što smo učinili Aguero i ja, onda ću biti sretan. Lautaro je sjajan igrač i nadamo se da ćemo učiniti velike stvari za Inter.”

O periodu provedenom u Rimu, gdje je igrao za Romu:

“Roma je teška sredina. Spalletti je jedan od najboljih trenera koje sam imao. Prvog dana nakon treninga pokazao mi je mečeve iz Cityja, govoreći o kretnjama koje nisu dobre. Puno sam radio na tome, vježbao udarce i to mi je pomoglo da budem najbolji strijelac”, prisjetio se kapiten bh. reprezentacije.

Govorio je na kraju i o Lukakuu, koji je sada u Chelseaju i samo je nastavio briljirati kao i dok je nosio dres Intera.

“U posljednje dvije godine dao je mnogo Interu. Osvojio je Scudetto i napravio mnogo stvari. Ali ja ne osjećam taj teret, mislim samo na Inter i pomoć momčadi. Jedva čekam igrati ponovno Ligu prvaka. Protiv Reala će biti najteži meč u ovoj fazi takmičenja. Spremni smo i jedva čekamo“, zaključio je Džeko.

Utakmica Inter – Real igra se večeras na Meazzi od 21 sat.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh