Fudbal

Velež i Borac nastavljaju europski put u Konferencijskoj ligi

Nogometaši mostarskog Veleža večeras u Sarajevu igraju najveću poslijeratnu utakmicu u historiji tog kluba protiv grčkog velikana AEK-a iz Atine.

Feđa Dudić - Fena

Utakmica će biti odigrana na stadionu Grbavica u okviru drugog pretkola UEFA Konferencijske lige.

Zanimljivo, u sastavu AEK-a nalaze se dvojica igrača s bh. pasošem, bivši igrač Željezničara Anel Šabanadžović i mladi igrač Vedad Radonja. U AEK se tek vratio i nekadašnji bh. reprezentativac Ognjen Vranješ, ali upitno je da li će večeras dobiti priliku za igru.

Velež će u ovom meču imati podršku velikog broja svojih navijača koji su od jutros počeli pristizat u glavni grad BiH.

Trener mostarskog kluba Feđa Dudić rekao je jučer da je ekipa iz Atine odlična, ali da se njegovi igrači neće ponašati “kao da igraju s vanzemaljcima”.

“Kada bismo počeli pričati o njima individualno izgledalo bi da nemamo nikakve šanse. Nećemo se ponašati kao da igramo sa vanzemaljcima, vidjeli smo kako AEK igra. Želimo odigrati dobro, s ciljem da ostanemo neporaženi”, izjavio je Dudić.

Strateg Rođenih očekuje ponovo veličanstven ambijent na Grbavici i užarenu atmosferu pred oko 7.000 navijača Veleža. Najavio je otvorenu igru, naglasivši da se ne želi povući pa kasnije zažaliti za propuštenom prilikom.

“Ne sumnjam da će naši navijači biti na najvišem nivou. Mi ćemo igrati otvoreno, jer kad god bi naši klubovi imali previše respekta u evropskim takmičenjima, poslije su to zažalili. Izaći ćemo hrabro u ovaj susret i ako damo svoj maksimum ja ću biti zadovoljan”, dodao je.

Utakmica Velež – AEK će biti odigrana večeras od 20.30 sati. Ukoliko bi prošli AEK, “Rođeni” bi u trećem pretkolu igrali protiv boljeg iz duela Elfsborg (Švedska) – Milsami (Moldavija).
U drugom pretkolu Konferencijske lige, nakon eliminacije iz Lige prvaka od rumunskog Cluja, večeras će nastupit i prvak BiH, banjalučki Borac. Borca očekuje duel s ekipom Linfielda iz Sjeverne Irske, a predstavnik BiH već je otputovao u ovu otočku zemlju,piše Radiosarajevo

Trener Borca Marko Maksimović očekuje zahtjevan i težak meč protiv ekipe koja dominira u prvenstvu Sjeverne Irske.

“Igramo protiv protivnika koji konstantno igra kvalifikacije za Ligu šampiona. Dominantan je u svom prvenstvu, imaju dobre uslove i igraju na nacionalnom vrhunskom stadionu. Tipična su ostrvska ekipa koja dobro igra u tranziciji, fizički su mnogo jaki, ali mislim da se u ovom dvomeču imamo čemu nadati”, rekao je Maksimović.

Utakmica između Linfielda i Borca će biti odigrana danas u 20.45 sati u Belfastu. Pobjednik tog dvomeča u trećem pretkolu će igrati protiv boljeg iz duela između Shakhtyor Soligorska (Bjelorusija) i Fole Esch (Luksemburg).


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh