Fudbal

Eriksen je pušten iz bolnice

DANSKI nogometni savez objavio je da je Christian Eriksen pušten iz bolnice.

Christian Eriksen - AFP

Kliniku u Kopenhagenu napušta šest dana nakon što je u tom gradu na utakmici Danske i Finske na Euru kolabirao na terenu.

Liječnici su mu jedva spasili život, a kasnije je objavljeno da je preživio srčani udar.

Jučer su Danci otkrili:

“Nakon što je Christian prošao niz srčanih pretraga, specijalisti kardiolozi bolnice u Kopenhagenu odlučili su da će mu ugraditi ICD.

Ovaj uređaj mu je nužan nakon što je preživio srčani udar zbog srčane aritmije.

Christian je prihvatio ovo rješenje, koje su predložili svi domaći i inozemni stručnjaci.”

Ugradbeni kardioverter defibrilator (engl. implantable cardioverter-defibrillator – ICD) je elektronički uređaj sličan elektrostimulatoru srca koji se ugrađuje ispod kože pacijenta. prneosi “Index“.

Srčani zastoj ili nagla srčana smrt javlja se kada abnormalni srčani ritam poput ventrikularne tahikardije ili ventrikularne fibrilacije sprječava normalan srčani rad i cirkulaciju krvi do mozga i ostalih važnih organa. Te opasne aritmije bez upozorenja mogu biti fatalne u nekoliko minuta, stoga ih je teško ili nemoguće liječiti uobičajenim metodama.

ICD, ponekad popularno zvan defibrilator, uređaj je napajan posebnom baterijom koji značajno povećava preživljavanje u slučaju pojave ovakvih aritmija. ICD ne može spriječiti nastanak aritmije, ali je može uspješno detektirati i tretirati te tako povratiti normalan srčani ritam i spasiti život.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh