Fudbal

FK Željezničar danas slavi 99. rođendan

Svoju prvu utakmicu u historiji Željo je odigrao 17. septembra 1921. godine protiv SAŠK Napretka.

Ekipa Želje u sezoni 1925./26. - FK ŽELJEZNIČAR

Na današnji dan 1921. godine osnovan je Fudbalski klub Željezničar.

Mladi radnici željezničke radionice u Sarajevu, kao i sinovi nekih radnika su u jesen 1920. godine odlučili osnovati klub i dogovorili su se oko osnovnih zadataka.

Obzirom na to da je dolazila zima, a finansije predstavljale dodatni problem, realizacija ideje je na kraju prolongirana za proljeće. Jedno je bilo sigurno. Njihovi životi su na ovaj ili onaj način bili usko povezani sa željeznicom i izbor imena kluba se nametnuo sam po sebi.

Svoju prvu utakmicu u historiji Željo je odigrao 17. septembra 1921. godine protiv SAŠK Napretka. SAŠK je pobijedio 5:1, a jedini gol za Željezničar postigao je Dimitrije Dimitrijević, koji je bio prvi inicijator za osnivanje kluba.

U svojim vitrinama FK Željezničar ima jednu titulu šampiona Jugoslavije, šest titula šampiona Bosne i Hercegovine, šest titula osvajača Kupa Bosne i Hercegovine, kao i tri titule osvajača Superkupa Bosne i Hercegovine.

Naredne godine klub s Grbavice obilježit će veliki jubilej – 100 godina postojanja kluba, piše “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh