Fudbal

Sarajevo ne može ostati bez šampionske titule: Žalba Tuzla Cityja je neosnovana

Iz FK Tuzla City navode da još nikada nisu dobili odgovor na žalbu koju su, tvrde i dokumentuju, uputili 24. februara 2020. godine..

FK Sarajevo - SCsport.ba

Fudbalska sezona u Bosni i Hercegovini završena je 1. juna, kada je Izvršni odbor FSBiH na prijedlog Takmičarske komisije prekinuo takmičenja pod svojim okriljem uz obrazloženje da ne postoje uslovi za nastavak takmičenja u sklopu Premijer lige i Kupa BiH na teritoriji cijele države.

Međutim, pojavila se informacija koja je nakratko uzburkala ionako nemirne fudbalske strasti u našoj zemlji, piše “Faktor“.

Iz FK Tuzla City navode da još nikada nisu dobili odgovor na žalbu koju su, tvrde i dokumentuju, uputili 24. februara 2020. godine, a koja se odnosi na utakmicu protiv FK Sarajevo koja je dva dana ranije odigrana na stadionu ‘Asim Ferhatović Hase’.

Žalba je naslovljena na Komitet za takmičenje i Komitet za sudije i suđenje, a podnesena je “zbog povrede bitnih pravila fudbalske igre“.

U konačnici, aludiralo se na to da bi Sarajevu mogla biti oduzeta tri boda, što bi značilo da bi bordo tim ostao bez šampionske titule.

Međutim, stvari je za “Faktor” pojasnio Elmir Pilav, direktor sektora za sport u FSBiH, iz čijih riječi se može zaključiti da Tuzla City nema nikakvu osnovu za žalbu, a samim time ni registracija utakmice nije upitna.

Žalba Tuzla Cityja odnosila se na suđenje i eventualnu materijalnu povredu pravila igre. Komisija za sudija je analizirala cijelu utakmicu, bilo je grešaka u suđenju, ali su sudije dobile prolaznu ocjenu. Nije bilo materijalne povrede pravila igre na čemu se zasnivala žalba“, kazao je Pilav, a na pitanje da li se Komitet za takmičenje očitovao po ovoj žalbi, odgovorio je:

Žalba se odnosila na materijalnu povredu pravila igre. Na suđenje. Takmičarska komisija je proslijedila taj zahtjev Komitetu za sudije i suđenje, koji je analizirao utakmicu i donio jednoglasno zaključak da je bilo propusta, ali su sudije ocijenjene prolaznom ocjenom. I nije bilo materijalne povrede pravila igre.

Naglasio je kako u ovom trenutku nema odgovor na pitanje da li je ‘rješenje žalbe‘ dostavljeno FK Tuzla City.

To sada ne znam. Rekao sam jutros da provjere, jer je kolega Čalija u međuvremenu otišao u penziju. Kolege ga jutros pokušavaju kontaktirati da provjere da li je otišao odgovor ili nije. U međuvremenu nije bilo nikakvih sastanaka, zavladala je korona, Komitet za takmičenje se sastao tek neki dan i tako dalje i tako dalje“, kazao je Pilav.

Riješio je i dilemu o tome da li je Izvršni odbor FSBiH mogao ‘odsvirati kraj‘, odnosno prekinuti Premijer ligu BiH. U javnosti su se pojavila nagađanja da je za to nadležna Skupština FSBiH.

Izvršni odbor i usvaja i mijenja Propozicije takmičanja. Nije Skupština nadležna za propozicije. Skupština je nadležna eventualno za proširenje ili smanjenje broja klubova. I ništa drugo nije nadležnost Skupštine“, objasnio je Pilav.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh