Fudbal

Prvi milijarder u fudbalu: Cristiano Ronaldo nedodirljiv po zaradi

Jedan od najboljih fudbalera u historiji Kristijano Ronaldo zaradio je više od milijardu dolara u dosadašnjoj karijeri..

Cristiano Ronaldo - Twitter

Jedan od najboljih fudbalera u historiji Kristijano Ronaldo zaradio je više od milijardu dolara u dosadašnjoj karijeri i, prema izvještaju “Forbsa”, prvi je fudbaler u historiji koji je uspio ‘prebaci’ milijardu!

Ronaldo je u 2019. godini, prije oporezivanja, zaradio 105 miliona dolara čime se pozicionirao na četvrto mjesto Forbsove ‘selebriti’ liste najbogataša, jedno mjesto iznad svog vječitog rivala Lionela Mesija, čime je i stigao do zarade veće od milijardu dolara od fudbala i marketinga.

Napadač Juventusa tek je treći sportista u historiji koji je tokom karijere zaradio milijardu dolara, poslije dvojice Amerikanaca: golfera Tajgera Vudsa, koji je to učinio 2009. godine, i boksera Flojda Mejvedera 2017. godine.

Kristijano Ronaldo je za 17 godina karijere samo od ugovora sa klubovima zaradio 650 miliona dolara, a po isteku aktuelnog sa Juventusom 2022. godine biće bogatiji za još 115 miliona. Ostatak bogatstva Portugalac je zgrnuo od reklama i prihoda od komercijalnih ugovora.

Mesi, koji je počeo da igra na seniorskom nivou tri godine poslije Ronalda, od 2005. zaradio je ukupno 605 miliona dolara od plate.

Koliko su ova dvojica fudbalera globalno nedodirljivi u svijetu sporta svedoči i činjenica da im je najbliži po zaradi od plata bivši igrač Njujork Jenkisa Alek Rodriguez, koji se povukao u 2016. Nakon 22 godine u bejzbol ligi, zaradio je ‘samo’ 450 miliona dolara.

Ni fudbalska legenda Dejvid Bekam, kako prenosi “Telegraf“, nije ni blizu Argentincu i Portugalcu, pošto je karijeru završio sa ukupnom zaradom od 500 miliona dolara, od čega je polovina bila od komercijalnih ugovora i reklama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh