Fudbal

Da li se i definitivno spušta se zavjesa na Premijer ligu BiH?

Sve je spremno da se spusti zavjesa na sezonu 2019/2020. u BHT Premijer ligi BiH. Takmičarska komisija N/FS BiH na današnjoj sjednici predložiće da se prekinuta sezona usljed pandemije virusa korona definitvno okonča, a nedugo zatim bi Izvršni odbor trebalo da aminuje njihovu odluku, čime bi bila stavljena tačka na sezonu.

FK Čelik - Sport1.ba

Da od nastavka neće biti ništa, bilo je jasno krajem prošle sedmice, kada je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske u posljednjem dopisu upućenom N/FS BiH ponovilo raniji stav, koji sugeriše da se utakmice neće moći igrati u RS prije 1. jula. Sada je jedina dilema da li će fudbalska bh. vlada nakon 22 odigrana kola verifikovati tabelu i proglasiti prvaka odnosno hoće li dvije posljednjeplasirane ekipe u trenutku prekida prvenstva napustiti društvu najboljih.

Iako nezvanično, spekuliše se da će FK Sarajevo, lider nakon 22 kola, biti proglašen šampionom, dok bi u niži rang trebale ekipe Zvijezda 09 i Čelik, koje će naslijediti prvaci Republike Srpske i Federacije BiH Krupa i Olimpik. Time bi se došlo u situaciju da se lige ne proširuje za narednu sezonu, što je vjerovatno u interesu N/FS BiH, pišu “Nezavisne“.

Jasno je da će u slučaju ovakve odluke biti bura nezadovoljstva, posebno među ekipama koje bi trebalo da ispadnu. Među prvima je reagirao predsjednik Zvijezde 09 Boris Stanišić, koji ne želi još vjerovati da će njegova ekipa na ovakav način ispasti u niži rang. U slučaju da se informacija obistini, a u cilju zaštite kluba, najavio je i pokretanje tužbe.

“Ne znam kakvu drugu opciju imam osim tužbe u tom slučaju. Zvanične odluke još nema, a ja još vjerujem da se to neće desiti, jer bi bilo krajnje nekorektno. Bilo bi mi žao da tek tako protraćim svoj novac. Matematički još imamo šansi za opstanak, u igri su bila još 33 boda. Mislim da je najrealnije da Zvijezda 09 i Čelik ostanu u ligi, a da se Premijer liga proširi”, kazao je Stanišić.

Dodao je da je najpoštenije registrovati tabelu, Sarajevo proglasiti prvakom, odrediti putnike u Evropi, ali bez izbacivanja klubova. Takođe je naglasio da Zvijezda 09 nije kriva što će prvenstvo biti prekinuto, te da se radi o klubu koji ima dobru infrastrukturu, kao i da su odmah dobili licencu za Evropu i Premijer ligu BiH za narednu sezonu. Već danas se očekuje i reakcija iz Čelika, koji proživljava najteže trenutke u istoriji, što govori i činjenica da klub nije dobio licencu za učešće u narednoj sezoni Premijer lige.

Ono sa čime Savez neće imati dilema prilikom slanja dopisa prema UEFA kada je u pitanju prekinuta sezona jesu imena klubova koji će BiH predstavljati u evropskim takmičenjima. Sarajevo će igrati u Ligi šampiona, dok će Željezničar, Zrinjski i Borac biti prijavljeni u Ligu Evrope.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh