Fudbal

Želi domaćinstvo Svjetskog prvenstva: Kina gradi impozantne fudbalske stadione

Kina ulaže milijarde eura u izgradnju fudbalskih stadiona, s ambicijom da postane fudbalska sila i domaćin svjetskog prvenstva najranije 2030. godine.

Fudbalski stadion - Hina.hr

Prošle sedmice fudbalski klub Guangzhou Evergrande počeo je izgradnju atraktivnog stadiona sa 100.000 mjesta koji bi trebao postati najveći stadion na svijetu.

Dizajniran u obliku cvijeta lotosa stajat će oko 1.7 milijardi eura, a izgrađen do kraja 2022.

Radovi su počeli prošlog sedmice i cilj je da stadion bude nova znamenitost u svijetu, rekao je predsjednik konglomerata za nekretnine Evergrande Xia Haijun, prenosi “Hina”.

Kapacitet od 100.000 mjesta nadmašio bi kapaciteta Barseloninog Camp Noua, trenutno najvećeg stadiona u fudbalskom svijetu.

Kompanija Evergrande, čiji je osnivač jedan od najbogatijih Kineza, planira izgradnju još dva stadiona u toj zemlji kapaciteta oko 80 hiljada mjesta.

Kina bi u naredne dvije godine trebala dobiti najmanje 12 novih fudbalskih arena. Većina postojećih stadiona u Kini su multifunkcionalni, pa se na njima održavaju i drugi događaji. Novi stadioni služit će isključivo za fudbal, koji je postao prioritetni sport u Kini.

“Želja Kina je dobivanje organizacije Svjetskog prvenstva,” rekao je novinar lista “Oriental Sports Daily” Ji Yuyang.

“Nije pitanje da li će se država kandidovati, već kada,” dodao je.

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino rekao je u junu da će biti oduševljen kineskom kandidaturom za World Cup 2030.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh