Fudbal

Galijani: Situacija je dramatična, najvećim klubovima prijeti bankrot

Adriano Galijani (Galliani), izvršni direktor Monce, izjavio je da najboljim evropskim klubovima prijeti bankrot.

– Najbolji evropski klubovi su u riziku od bankrota. Situacija je potencijalno dramatična, tvrdi Galijani, koji je 80-tih godina prošlog vijeka bio tvorac slavnog tima Milana koji je tada harao Italijom i Evropom.

Nije optimista jer samo nastavak sezone neće moći nadoknadiri štetu.

– Ne samo da nedostaje svima posljednja rata od TV prava, nego su svi klubovi ostali bez prihoda od stadiona i 400 miliona eura koje je UEFA trebala da rasporedi. Smanjenje plaća neće biti dovoljno da se klubovi spase , ocjenio je Galijani za TV Lombardija.

Naveo je nekoliko primjera.

– Barcelona ima najposjećeniji muzej u Španiji. Oni samo od obilaska stadiona i prodavnice sa suvenirima godišnje zarade 50.000.000 eura. Klub te prilive nema već dva mjeseca. To je nezamisliva šteta. UEFA je ostala bez novca na koji je računala od Evropskog prvenstva. Olimpijsko selo u Tokiju je trebalo, već od septembra, da se proda kao stambeni prostor. To je odloženo za godinu… O tim problemima niko nije razmišljao, rekao je Galijani, koji smatra da klubovi u Seriji B i C nemaju apsolutno nikakvih resursa za pokretanje sezone jer „oni ne mogu da prate skupe protokole“.

Fudbal se, ipak, ne igra samo u Seriji A.

– Kada se nastavi sezona u Seriji A najveći problem bit će transport igrača. Danas je nezamislivo voziti 50 ljudi autobusom… Neće biti ni normalno da timovi putuju ekonomskom klasom, neophodno je preći na čarter letove. Igrači neće moći više da budu u dvokrevetnim sobama, iz zdravstvene bezbjednosti. A sve to košta. Jednog lijepog dana vratit ćemo se da igramo i morat ćemo da nastavimo tačno tamo gdje smo završili. Ali niko ne može da kaže kada je taj dan, za kraj je rekao Galijani,piše Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh