Fudbal

Uoči žrijeba za Ligu nacija: “Svi su ludi za BiH”

Uoči žrijeba za novu, drugu sezonu grupne faze Lige nacija, koji će se održat u 18 sati u Amsterdamu u Kongresnom centru Beurs van Berlage, mnogi u BiH prave idealne scenarije, kada je u pitanju naša selekcija.

Fudbalska reprezentacija BiH - NFSBiH.ba

Podsjetimo, BiH se plasirala u Grupu A Lige nacija, gdje će za protivnike imati neke od najboljih selekcija Evrope u ovom trenutku, što samo po sebi garantuje atraktivnost, ali i zaradu od TV prava.

Naš tim se nalazi u trećem šeširu i to sa selekcijama Ukrajine, Danske i Švedske, protiv koji ne možemo igrati međusobne duele, piše “Hayat“.

Međutim, pogled na ostale „šešire“ jasno pokazuje da će svaka grupa biti itekako teška, te da skoro ne postoji idealna grupa za nas, ali ni za bilo koga.

Istina, Englezi su u svojim analizama priželjkivali grupu sa BiH, istaknuvši kako smo mi jedna od najlošijih selekcija u Grupi A, te smo svima zapravo velika želja.

Ukoliko takav scenario uopšte postoji, onaj idealni, odnosno najlakši za nas, barem po rejtingu, bio bi onaj da se nađemo u grupi sa Švicarskom (prvi šešir), Belgijom (drugi šešir) i Islandom (četvrti šešir).

Najgori scenarij, ali najunosniji kada su u pitanju TV prava vjerovatno bi bio onaj u kojm bismo se naćli u grupi sa Englezima, Španijom i Njemačkom, što bi ujedno bila i grupa smrti, ali bi naši navijači imali priliku na djelu vidjeti neke od najvećih evropskih zvijezda na Bilinom polju ili Grbavici.

Svaka će reprezentacija odigrati šest utakmica, po dvije sa svakim protivnikom. Pobjednici grupa igrat će za naslov u Ligi nacija, dok će posljednjeplasirane reprezentacije ispasti u Ligu B. Premijerno izdanje Lige nacija osvojila je reprezentacija Portugala.

Prve utakmice igrat će se od 3. do 5. septembra, dok je drugo kolo na rasporedu od 6. do 8. septembra. Utakmice trećeg i četvrtog kola igraju se u oktobru, a 5. i 6. u novembru 2020. godine. Polufinalne utakmice na rasporedu su 2. i 3. juna 2021. godine, a finale tri dana kasnije.

Što se tiče kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine mjesto u baražu iz Lige nacija izborit će samo dvije najbolje plasirane reprezentacije koje nisu izborile direktan plasman na Mundijal, ili plasman u baraž kroz kvalifikacije. Osim dvije reprezentacije iz Lige nacija u baražu za Svjetsko prvenstvo 2022. godine igrat će 10 drugoplasiranih reprezentacija iz kvalifikacija. Utakmice baraža za Svjetsko prvenstvo 2022. godine igrat će se u martu iste godine.

Liga A:

Šešir 1: Portugal, Holandija, Engleska i Švicarska.
Šešir 2: Belgija, Francuska, Italija i Španija.
Šešir 3: Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Danska i Švedska.
Šešir 4: Hrvatska, Poljska, Njemačka i Island.

Liga B:

Šešir 1: Rusija, Austrija, Vels i Češka.
Šešir 2: Škotska, Norveška, Srbija i Finska.
Šešir 3: Slovačka, Turska, Republika Irska i Sjeverna Irska.
Šešir 4: Bugarska, Izrael, Mađarska i Rumunija.

Liga C:

Šešir 1: Grčka, Albanija, Crna Gora i Gruzija.
Šešir 2: Sjeverna Makedonija, Kosovo, Bjelorusija i Kipar.
Šešir 3: Estonija, Slovenija, Litvanija i Luksemburg.
Šešir 4: Armenija, Azerbejdžan, Kazahstan i Moldavija

Liga D:

Šešir 1: Gibraltar, Farska Ostrva, Latvija i Lihtenštajn.
Šešir 2: Andora, Malta i San Marino.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh