Fudbal

Oglasili se iz Manchester Cityja: Zašto je klub izbačen iz Lige prvaka

UEFA je ustanovila da je Manchester City prekršio pravila finansijskog fair playa tako što je lažno prikazivao zaradu od sponzora, zbog čega su suspednovan iz evropskih takmičenja na dvije sezone.

No image - Haber.ba

Istraga protiv šampiona Engleske otvorena je nakon što su se u javnosti pojavila dokumenta koja je objavio njemački Spiegel, a pozivajući se na “Football Leakes” uzbunjivački sajt, piše “SportKlub“.

Prepiske koje su tada objavljene ukazale su na to da je vlasnik Cityja šeik Mansur bin Zayed najvećim dijelom sam uplatio novac umjesto sponzora Etihada.

Radi se o iznosu od 67.5 miliona funti. Neki od mailova pokazali su da je samo osam miliona od te sume u sponzorskom ugovoru za sezonu 2015/16 uplatio direktno sponzor, a da je ostalo došlo od vlasnika kluba koji je i vlasnik kompanije Abu Dabi United Group.

Manchester City je pokušavao da dokaže da je taj “ukradeni materijal koji je dospio u javnost” istrgnut iz konteksta.

Spiegel je u svojim tekstovima citirao u to vrijeme anonimni izvor da do dokumenata nije došao hakovanjem ili na bilo koji drugi nedozvoljeni način. Ispostavilo se ipak da je izvor izvjesni Rui Pinto, Portugalac koji je u svojoj zemlji optužen za 147 kriminalnih djela i prekršaja uključujući tu i hakovanje i druga kriminalna djela počinjena pomoću interneta.

Manchester City oglasio se nakon odluke UEFA kratkim saopštenjem:

Manchester City je razočaran, ali ne i iznenađen današnjom objavom UEFA. Klub je od početka naglašavao da je potrebno da istragu sprovede nezavisno tijelo. U decembru 2018. godine, glavni istražitelj UEFA je javno govorio o tome kakav će ishod ove istrage biti, prije nego što je sama istraga i počela. Sve što se kasnije dešavalo samo je ukazivalo na konačan ishod istrage. Klub je podnio zvaničnu žalbu Disciplinskoj komisiji UEFA.

Jednostavno rečeno, ovo je proces koji je pokrenula UEFA, koji je vodila UEFA i u kome je UEFA donijela odluku. Sada kada je sve završeno, klub će sačekati zvaničnu presudu na osnovu koje će biti uložena žalba Sudu za sportsku arbitražu što je prije moguće“, navodi City u svom saopštenju.

Podsjećamo, UEFA je zabranila Manchester Cityju učešće u Ligi šampiona u naredne dvije sezone. Manchester City je kažnjen zbog kršenja finansijskog fair playa, a kazna počinje da se primjenjuje od sezone 2020/21. i odnosi se na sva evropska takmičenja, ne samo na Ligu šampiona.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh