Fudbal

Zmajevi će zaraditi 9 miliona eura ako se plasiraju na EURO 2020

Nagradni fond Evropskog prvenstva u fudbalu, koje će se ovog ljeta održati širom Evrope, iznosit će rekordnih 371 miliona eura, a i fudbalska reprezentacija BiH zaradila bi popriličnu svotu novca ukoliko se domogne Eura.

Fudbalska reprezentacija BiH - NFSBiH.ba

To je za 70 miliona eura više u odnosu na Evropsko prvenstvo 2016. godine. Svaka selekcija koja izbori plasman na EURO 2020, zaradit će po 9,25 miliona eura.

U grupama, svaki tim može da zaradi najviše 4,5 miliona eura. Pobjeda vrijedi milion i pol, a za remi se dobija 750 hiljada eura.

Pored toga timovi koji nastave učešće u eliminacionim rundama dobit će dodatne bonuse. Svaka selekcija koja se plasira u osminu finala zaradit će po 2 miliona eura. Samo učešće u četvrtfinalu donosi još 3,25 miliona, a u polufinalu 5 miliona eura. Novi evropski šampion zaradit će još 10 miliona eura, a finalista sedam miliona.

U eliminacionoj rundi novac se zarađuje samo od eventualnih plasmana u narednu rundu, a ne od ishoda utakmica, pobjeda i remija, precizirala je UEFA. Takva računica kaže da budući evropski prvak, ukoliko pobijedi na svim utakmicama, može da zaradi 34 miliona eura, prenosi “Sport klub“.

Podsjetimo, fudbalska reprezentacija BiH u martu igra polufinalni meč baraža protiv Sjeverne Irske u Zenici, a ukoliko se plasiramo u finale igrat ćemo protiv boljeg iz duela Slovačka – Irska.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh