Fudbal

Kraj bezumnog trošenja: Kina ograničila plate fudbalerima

Kineska vlada u 2020. godini uvodi zakon kojim će ograničiti plate fudbalera i tako onemogućiti svojim klubovima da bezumno troše novac.

Hulk - Twitter

Tamošnja superliga je godinama bila veoma primamljiva za fudbalere iz evropskih zemalja koji su u Kini dobijali ugovore kakve su u Evropi mogli samo da sanjaju, ali to više neće biti moguće. Kineska vlada uvodi “seleri kep” koji će ograničiti godišnju platu na dva miliona dolara, što znači klubovi više neće moći da strane igrače bogatim novčanim ponudama privole da dođu na daleki istok.

Novi zakon neće uticati na postojeće ugovore, ali hoće na nove kao i na sva potencijalna produženja što vjerovatno znači kraj avanture za Hulka, Oskara, Janika Karaska i ostale igrače. Prema novom zakonu klubovi će moći da registruju pet stranaca, ali će samo četvorica moći istovremeno da budu na terenu, prenosi “Tanjug”.

Brazilac Oskar iz ekipe Šangaj SIPG zarađuje 26, a Hulk 20, po sezoni što znači da bi morali da pristanu na puno manje plate ako bi se odlučili za produženje ugovora.

“Mnogi kineski klubovi su u privatnom vlasništvu, ali finansijska opterećenja bila su velika i tome smo morali stati na kraj. Fudbal se u našoj zemlji vodio potpuno pogrešno i nadamo se da ćemo ga novim zakonom staviti na zdrave temelje”, rekao je predsjednik kineskog fudbalskog saveza Čen Ksujuan.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh