Fudbal

Igrači Barcelone i Reala će se boriti i s barikadama

Nezapamćene mjere sigurnosti, neke stvari desit će se prvi put

Uvijek je ta utakmica donosila napetosti, uvijek je značila mnogo Španiji, Kataloniji, ali i cijelom svijetu. No, danas se igra “el klasiko” koji izaziva najviše pažnje do sada. U Barceloni se provode nezapamćene mjere sigurnosti uoči današnjeg ogleda Barcelone i Reala.,prenosi Avaz.

Vanredne okolnosti zahtijevaju i vanredne mjere. Neke će se stvari dogoditi prvi put u historiji ove utakmice.

Realova ekspedicija stiže avionom u Barcelonu na dan utakmice. Nekoliko sati uoči utakmice, ekipe Barcelone i Reala okupit će se u istom hotelu “Princeza Sofija”, koji se nalazi petstotinjak metara od stadiona Kamp nou.

Zajednički ručak
– Ta je mjera uvedena kako bi se povećala sigurnost i kako bi se izbjegli mogući incidenti – piše „Marca“.

Ekipe će biti smještene na različitim spratovima hotela, navodno neće dijeliti iste prostorije, ali je sasvim moguće da će se sretati u holovima hotela. Najnovije informacije kažu da će čelnici Barcelone i Reala ipak održati zajednički ručak, iako se do jučer špekuliralo da se to neće dogoditi. Procijenjeno je da će na taj način utjecati na spuštanje tenzija, koje se dotakle nebo.

Ni to nije sve. Ekipe će zajedno krenuti prema stadionu. Predviđeno je da dođu na cilj dva sata prije utakmice, odnosno u 18 sati. Kretat će se, doduše, odvojenim autobusima, ali jedan iza drugog. Pratit će ih 12 policijskih vozila i deseci policajaca na motociklima. Autobusi neće biti obilježeni klupskim bojama. Organizatori se, vjerovatno, nadaju da navijači na taj način neće moći dokučiti ko je u kojem autobusu.

Najveći izazov
Najveći sigurnosni izazov bit će prolazak kroz kolone navijača i demonstranata. Katalonska organizacija “Demokratski cunami” najavila je protest pred stadionom, koji će početi u 16 sati, a cilj će biti blokada stadiona.

Očekuje se da će na protestu biti nekoliko desetaka hiljada ljudi. Podsjećamo da je ista organizacija uspješno pokrenula nedavne velike proteste nakon što je španski Vrhovni sud odrezao visoke zatvorske kazne katalonskim političarima koji su prije dvije godine učestvovali u provedbi referenduma za neovisnost Katalonije.

Na travnjaku, opet se naviješ očekuje od Mesija, a zanimljivo je vidjeti i njegov učinak na ovim ogledima. Prema SofaScore odigrao je 39 utakmica protiv Reala, a ima izuzetno dobar učinak.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh