Fudbal

Osvetnički potezi Kine: Mesut Özil izbrisan zbog komentara o ujgurskim muslimanima

Arsenalova zvijezda Mesut Özil na društvenim mrežama je kritikovao Kinu zbog državnog terora nad ujgurskim muslimanima, a kao odgovor Kinezi su ukinuli veznjakov zvanični fan klub M10 u toj zemlji, koji je imao 30.000 registrovanih članova.

Mesut Özil - Vijesti.ba

Özil je u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta bukvalno izbrisan s interneta pa njegovog imena i prezimena više nema na kineskom pretraživaču Baidu.

“Hobi pojedinca potpuno je nebitan u odnosu na zaštitu naših nacionalnih interesa”, komentarisao je osnivač Baidua brisanje Nijemca.

Također, od vikenda Özil ne postoji ni na kineskim društvenim mrežama Weibo i Douyin koje su izbrisale njegove zvanične profile.

Weibo, na kojem Özil ima četiri miliona sljedbenika, jutros ga je ipak vratio, ali bez posta o teroru nad ujgurskim muslimanima.

Podsjetimo, Arsenalov veznjak je miroljubive ujgurske muslimane nazvao “ratnicima koji se opiru progonu” te kritikovao Kinu zbog onoga što im radi, a muslimane širom svijeta zato što na teror reaguju šutnjom i nezainteresiranošću.

S druge strane, kineska državna televizija CCTV s programa je skinula zakazani prijenos utakmice Arsenala i Manchester Cityja, dok su se Topnici odmah službeno ogradili od stavova njihovog igrača, piše “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh