Fudbal

Objezbjeđena sredstva za unapređenje infrastrukture na velikim bh. stadionima

NSBiH je u saradnji sa lokalnim zajednicama i klubovima pokrenuo nekoliko infrastrukturnih projekata, za koje je Savez obezbijedio finansijska sredstva iz grantova koje su UEFA i FIFA namijenili svim nacionalnim savezima upravo za unapređenje infrastrukture.

Koševo - Vijesti.ba

Odobreni projekti koji su u fazi implementacije su:

  1. Projekat unapređenja reflektorske rasvjete na stadionima BH Telekom Premijer Lige BiH;
  2. Unapređenje infrastrukture stadiona ‘Grbavica’ u Sarajevu;
  3. Projekat ugradnje barijera i elektronskih čitača karata na ulazima na stadionima ‘Pod Bijelim brijegom’ Mostar, ‘Gradski stadion’ Banja Luka i ‘Asim Ferhatović Hase’ Sarajevo;
  4. Razvoj infrastrukture omladinskog nogometa/fudbala kroz širu društvenu zajednicu;
  5. Sportski centar FS RS u Prnjavoru;
  6. Proširenje Trening centra NS/FS BiH u Zenici.

U narednom period NSBiH planira redovno objavljivati novosti o dinamici realizacije ovih projekata, posebno, ako se ima u vidu, da su neki od njih u završnoj fazi ali i zbog značaja tih projekata za dalji razvoj i unapređenje nogometa/fudbala u BiH.

Projekat ugradnje barijera i elektronskih čitača karata na ulazima na stadionima ‘Pod Bijelim brijegom’ Mostar, ‘Gradski stadion’ Banja Luka i ‘Asim Ferhatović Hase’ Sarajevo

Odlukom Izvršnog odbora NS/FS BiH od 19.02.2019. godine praktično započet je ovaj Projekat u sklopu kojeg je i raspoređeno po 100.000,00 EUR-a za stadione u Mostaru, Banja Luci i Sarajevu. Sredstva su dakle, namijenjena za uvođenje barijera i elektronskih čitača karata na ulazima stadiona, a sve s namjerom da se modernizuju stadioni u našoj zemlji te da se podigne i stepen sigurnosti na njima.

Barijere i elektronski čitači karata ugrađeni na stadionima ‘Bilino polje’ i ‘Grbavica’, pokazali su punu opravdanost i efikasnost u procedurama izdavanja karata i kontrole ulaza, tako da se Izvršni odbor NS/FS BiH opredijelio sprovesti isti projekat i na druge stadione, prevashodno one koji su odobreni za odigravanje zvaničnih UEFA utakmica.

Sistem barijera podrazumjeva i kompletan softver i hardver za štampanje ulaznica i njihovu kontrolu prilikom ulaska na stadion.

Na stadionu ‘Pod Bijelim brijegom’ u Mostaru kompletan projekat je završen u avgustu ove godine, što se može vidjeti i u foto galeriji. Vrijednost radova bila je u okviru odobrenih 195.000,00 KM.

Projekti u Sarajevu i Banja Luci su u fazi pregovora sa općinom Centar i FK ‘Borac’.

Naime, za stadion ‘Asim Ferhatović Hase’ zbog konfiguracije stadiona i velikog broja ulaza, potrebno je još 200.000,00 KM koje je općina Centar Sarajevo, nedavno obezbijedila iz rebalansa budžeta za 2019.godinu. U toku je usaglašavanje sporazuma sa NSBiH o zajedničkom ulaganju.

U Banja Luci se očekuje saglasnost Grada Banja Luka na potpisani sporazum između NSBiH, FK ‘Borac’ i izabranog ponuđača. Po dobijanju saglasnosti pristupiće se realizaciji potpisanih ugovora, piše “nfsbih“.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh