Fudbal

Utakmica protiv Finske: Armin Hodžić idealna zmajena za Edina Džeku

Utakmica BiH – Finska igra se u subotu od 18 sati na Bilinom polju, a Zmajevima je pobjeda imperativ žele li ostati u utrci za plasman na EURO kroz kvalifikacije.

Armin Hodžić - Faktor.ba

Izostanak Edina Džeke bit će veliki hendikep za fudbalsku A reprezentaciju Bosne i Hercegovine u predstojeće dvije utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv Finske (12. oktobar u Zenici) i Grčke (15. oktobar u Atini).

Uprkos izostanku Dijamanta selektor Robert Prosinečki po svemu sudeći neće mijenjati sistem, pa ćemo i protiv Fiske zaigrati u formaciji 4-3-3.

Mjesto među stativama rezervisano je za Ibrahima Šehića. No, u odnosu na posljednje utakmice bit će promjena u zadnjoj liniji. Ervin Zukanović, koji je zakazao u Yerevanu protiv Armenije po svemu sudeći preselit će na klupu, a stoperski dvojac činit će Ermin Bičakčić i Toni Šunjić, piše “Slobodna Bosna“.

Poziciju desnog beka zauzet će Zoran Kvržić, a na suprotnoj strani bit će Sead Kolašinac.

Najveća “gužva” je u veznom redu, a trenutno je siguran samo Miralem Pjanić.

Uz fantazistu Juventusa najbliži startnoj postavi je Amer Gojak, koji ima “kredit” iz posljednjih reprezentativnih utakmica, kada je uz Edina Džeku bio jedan od najboljih naših igrača. Međutim, selektor Robert Prosinečki znao ga je koristiti i na poziciji lijevog krila (Italija i Armenija), pa nije isključeno da tako bude i u subotu, posebno zbog činjenice da se Haris Duljević tek oporavio od povrede i teško je očekivati da će ga selektor “gurnuti u vatru” od prve minute.

Za startne pozicije u “srcu terena” konkurišu i Rade Krunić, Mate Jajalo, Muhamed Bešić, Gojko Cimirot, Stjepan Lončar, te Elvis Sarić. Prosinečki ranije nije krio “ljubav” prema Sarića, pa su mnogi mišljenja da će nekadašnji prvotimac Sarajeva, koji sada (ne)igra u Saudijskoj Arabiji (u posljednjih 40 dana odigrao samo 15 minuta) i u subotu zauzeti mjesto u starnoj postavi.

U slučaju da Gojak zaigra na lijevom krilu, uz Pjanića i Sarića na sredini terena mogao bi upasti Bešić, koji ove sezone još nema prvenstvenih minuta u dresu Sheffield United (odigrao dvije utakmice u Kupu).

U drugoj varijanti uz Pjanića bi u veznom redu mogli zaigrati Gojak i Mato Jajalo ili Rade Krunić. Tada bi na lijevo krilo mogao i Izet Hajrović.

Edin Višća ima osigurano mjesto na poziciji desnog krila, dok bi Džeku, gledajući trenutnu formu, trebao zamijeniti Armin Hodžić, koji igra sezonu iz snova u dresu mađarskog MOL Fehervara (osam utakmice – šest golova i dvije asistencije). Alternativa u vrhu napada je Riad Bajić iz turskog Konyaspora.

Utakmica BiH – Finska igra se u subotu od 18 sati na Bilinom polju, a Zmajevima je pobjeda imperativ žele li ostati u utrci za plasman na EURO kroz kvalifikacije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh