Fudbal

Brexit bez sporazuma onemogućava Messiju i Ronaldu ulazak u Veliku Britaniju!?

Ako Ujedinjeno Kraljevstvo 31. oktobra napusti Evropsku uniju bez sporazuma, svima koji su osuđeni na poreznu prevaru bit će uskraćen ulazak prema novim zakonima.

Cristiano Ronaldo i Lionel Messi - Nezavisne.com

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije može spriječiti neke od najboljih svjetskih igrača da uđu u zemlju nakon 31. oktobra zbog novog zakona koji će stupiti na snagu i uskratiti ulazak bilo kome s kaznenom osudom.

Trenutno su propisi takvi da pod uslovom da se dotična osoba ne smatra prijetnjom nacionalnoj sigurnosti, zabrana nije pravilo, ali novi propisi uticati će na sve koji su osuđeni za poreznu prevaru.

“Ako ste državljanin EU i osuđeni ste za kazneno djelo ili vam je izrečena zatvorska kazna (uključujući uslovne kazne) biti ćete uskraćeni za ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo”, citiralo je nekoliko britanskih medija Andrewa Osbornea, advokata kompanije Lewis Silkin.

To bi moglo uticati na brojne igrače, uključujući Modrića, Messija, Neymara i Ronalda, koji su u Španiji osuđeni zbog poreznih prevara, kao i Marcelo i Diego Costa.

Messi je 2017. dobio 21-mjesečnu kaznu koja je kasnije uspješno zamijenjena novčanom kaznom, dok je Ronaldu ranije ove godine određen 23-mjesečna zatvorska kazna i 18,8 miliona. Dakako, radilo se o uslovnim kaznama, ali ih to ne amnestira pred novim britanskim propisima u slučaju Brexita, piše “Hina”.

Teoretski, to bi značilo da spomenute zvijezde Barçe, Reala, PSG-a, Atletico Madrida i Juventuse neće moći predstavljati svoje klubove ili zemlje na britanskom tlu u slučaju tvrdog Brexita, dok će i drugi fudbaleri također biti podložni istoj zabrani putovanja ako se ustanovi da su varali španske porezne vlasti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh