Fudbal

Sada je i zvanično Sud BiH saopštio da Zdravko Mamić ne može biti izručen Hrvatskoj

Vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je pravosnažnu odluku prema kojoj nekada prvi čovjek Dinama iz Zagreba Zdravko Mamić neće biti izručen Hrvatskoj zato što za to nisu ispunjene zakonske pretpostavke, saopšteno je danas iz ove institucije.

No image - Haber.ba

Rješenjem Suda Bosne i Hercegovine od 29. avgusta 2019. godine utvrđeno je da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje potraživanog Zdravka Mamića, a potvrdilo ga je Vijeće Apelacijskog odjeljenja Odjela III za opšti kriminal.

Saopštenje Suda BiH prenosimo u cijelini:

Vijeće Apelacijskog odjeljenja Odjela III za opšti kriminal, u postupku po molbi pravosudnih organa Republike Hrvatske od 11. juna 2019. godine, za izručenje potraživanog Zdravka Mamića u cilju vođenja krivičnog postupka pred Županijskim sudom u Osijeku po optužnici koja potraživanog tereti za počinjenje krivičnog djela zločinačko udruženje, opisano i kažnjivo po članu 328. stav 1. KZ R. Hrvatske, krivičnog djela zloupotreba povjerenja u gospodarskom poslovanju počinjenog u zločinačkom udruženju iz člana 246. stav 1. i 2. u vezi s članom 329. stav 1. tačka 4. KZ R. Hrvatske, krivičnog djela zloupotreba povjerenja u gospodarskom poslovanju počinjeno u sastavu zločinačkog udruženja iz člana 246. stav 1. i 2. u vezi s članom 329. stav 1. tačka 4. u vezi s članom 52. KZ R. Hrvatske, a sve u vezi s članom 51. KZ R. Hrvatske, odlučujući o ocjeni ispunjenosti zakonskih pretpostavki za izručenje potraživanog u smislu člana 45. stav 1. u vezi sa članom 40. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, donijelo je rješenje kojim je potvrđeno rješenje Suda Bosne i Hercegovine od 29. avgusta 2019. godine.

Rješenjem Suda Bosne i Hercegovine od 29. avgusta 2019. godine utvrđeno je da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje traženog Zdravka Mamića. Analizirajući primjenu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći i Ugovora o izručenju potpisanog između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, koji predviđa mogućnost izručenja i vlastitih državljana pod precizno utvrđenim uslovima, prvostepeni sud utvrdio je da u konkretnom slučaju nisu ispunjene pretpostavke za izručenje vlastitog državljanina s obzirom na to da krivično djelo za koje se potraživani potražuje, nije propisano kao krivično djelo krivičnopravnim zakonodavstvom BiH – navodi se u saopštenju Suda Bosne i Hercegovine, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh