Fudbal

Utakmica BiH – Lihtenštajn proglašena događajem visokog rizika

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će na stadionu Bilino polje u Zenici, odigrati kvalifikacionu utakmicu za plasman na Evropsko prvenstvo koje se igra 2020. godine protiv reprezentacije Lihtenštajna.

Navijači - Radiosarajevo.ba

Zbog toga se oglasila i zenička policija, a utakmica je ocijenjena skupom visokog rizika.

Formiran je i Štab za koordiniranje i usmjeravanje aktivnosti na obezbjeđenju naznačene nogometne utakmice, te je sačinjen Plan obezbjeđenja, na osnovu kojeg će policijski službenici ove uprave policije preduzeti sve potrebne mjere, kako bi se navedena utakmica održala u bezbjednim uslovima i kako bi bilo spriječeno bilo kakvo ugrožavanje lične i imovinske sigurnosti navijača, stručnog osoblja i gostiju“, navedeno je iz MUP-a ZDK, prenosi “Radio Sarajevo“.

Takođe su održani sastanci sa predstavnicima Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, te predstavnicima drugih agencija, na kojim je razgovarano o svim aspektima obezbjeđenja ovog sportskog događaja, kao i zajedničkim aktivnostima koje će se poduzimati u skladu sa Zakonom o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu, u kojem su decidno definisana protivpravna ponašanja prije, za vrijeme i nakon održavanja sportskog događaja, obaveze i odgovornosti organizatora, redarskih službi i gledalaca, kao i prekršaji i sankcije za utvrđena protivpravna ponašanja“, navodi se u MUP-u ZDK.

U fazi vršenja priprema su svakodnevno održavani sastanci Štaba, na kojim su izdefinisani svi konkretni zadaci i obaveze nosilaca zadataka iz Plana obezbjeđenja, kao i način i dinamika realiziranja svih predviđenih aktivnosti, kako bi svi policijski službenici i timovi pravovremeno i efikasno reagovali u slučajevima narušavanja javnog reda i mira, te incidentne situacije stavili pod kontrolu a izgrednike lišili slobode i udaljili sa stadiona.

Kako je pojašnjeno na održanim sastancima, intencija i namjera Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je da se ova utakmica, kao i svi prethodni značajni sportski događaji koji su odigrani i održani u Zenici, osigura na najbolji mogući način, te da se zajedničkim i koordiniranim pristupom policije, uprava i stručnog osoblja, navijačkih grupa, kao i svih drugih službi koje će biti angažovane prilikom odigravanja utakmice, osigura lijep i siguran ambijent“, istaknuto je iz MUP-a ZDK.

Kompletno saopštenje MUP-a ZDK pročitajte OVDJE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh